12 d’octubre, 2006

Embullats


El panorama polític a Palma es complica de cada vegada més. El que fins ara és clar és que al centre esquerra hi ha el PSOE (amb candidata), a la dreta el PP (amb candidata) i al centre dreta nacionalista s'intenta ubicar UM (amb candidat). Després hi ha una sèrie de partits (EU, EV, PSM, ERC i Entesa) que, a només set mesos de les eleccions, encara estan decidint què han de fer: pactes, acords programàtics, nous partits, etc.

No record moment més poc estable i futur més incert que aquest. La conseqüència del fet és clara: desorientació de l'electorat. «Encara no sé qui he de votar», diuen molts. «Mai em pensava que votaria aquests, però en vista del trui que hi ha és el més serio!», diuen d'altres. Per a molts d'electors del grup de partits que encara estan decidint què han de fer amb els seus cossets hi ha una preocupant manca de referents.

A quí beneficia aquesta situació? Pens, i em puc equivocar, que beneficia clarament els partits que no es troben immersos en la indecisió.

El moviment del Bloc i la desfeta posterior ha embullat de tal manera l'espectre polític que persones que tenien decidit el seu vot ara dubten enormement. El que es pretenia era simplificar, ajuntar les esquerres, però l'efecte final ha estat complicar més que simplificar: hi haurà tants o més partits d'esquerres a les properes eleccions que fa quatre anys. Potser hagués valgut la pena no dur a terme jugades d'alt risc tan sols un any abans de les eleccions no?

L'embull hi és, els nervis també i el desconcert s'entreveu entre molta de gent. Avui per avui, potser la cosa s'ha simplificat però en un altre sentit: els que ho tenen clar (PP, PSOE i UM) i els que encara cerquen la solució.

Pere Muñoz.

6 Comments:

  • El moviment bloc no ha embullat res. Qui vol veure-hi clar hi veu. Votar UM és l'opció més pràctica, podria ser la més útil, desitjaríem que fos la més ... però hi ha un inconvenient...el pp. Això no té res a veure amb el bloc de la isquierda unida. Molts sabem que no volem això. Si poguéssim apostar amb tranquil·litat per UM...

    By Anonymous Anònim, at 13 d’octubre, 2006  

  • Pel que fa als articles de Pere Muñoz als diaris, s'ha de reconèixer que en Miquel Payeras ha fet escola. Naturalment, com sol passar, l'alumne no supera el mestre.

    By Anonymous Anònim, at 14 d’octubre, 2006  

  • Cert

    By Anonymous Anònim, at 14 d’octubre, 2006  

  • Ara que sembla clar que Ciu recupera l'espai amb seguretat, a veure si retiren el seu suport a determinats polítics balears que serveixen uns interessos absolutament contraris als objectius que aquesta formació es planteja

    By Anonymous Anònim, at 16 d’octubre, 2006  

  • Diari de Balears, 18 d'octubre 2006

    UM aposta per entrar en un futur Govern «de centre i nacionalista»
    Anirà a l'oposició abans que aliar-se amb un PP amb majoria absoluta


    A.G./E.P.Palma.
    El Consell Polític d'Unió Mallorquina decidí dilluns que participarà en un futur Govern de la Comunitat sempre que la seva presència sigui per formar majoria. «Si no és així anirem a l'oposició», explicaren fonts del partit.

    Els nacionalistes contesten amb aquesta contudència a Jaume Matas, el qual proclamà que compta amb UM com a soci i aliat del PP després de les eleccions fins i tot si no la necessita per formar majoria de govern.

    «Som l'únic partit nacionalista amb opcions reals de govern a ajuntaments, Consell i Govern perquè el panorama polític s'ha trasbalsat», explicaren des d'UM. «Els estudis d'opinió indiquen que pugen les nostres expectatives de vot, mentre s'esfonsa el Bloc. Per això no volem parlar de pactes, sinó de majories. El nostre pes polític no està en venda, i no acceptarem responsabilitats que no estiguin avalades pels vots dels mallorquins».

    Les mateixes fonts asseguraren que «el nostre objectiu és entrar en el primer govern de centre-nacionalista de les Balears». Dins aquest «centre-nacionalista» hi caben PP i PSOE, però no els partits del Bloc.

    El Consell Polític es va reunir per designar la que serà candidata per UM a presidir tant el Govern com la Institució Insular, Maria Antònia Munar, en cas que la reforma estatutària sigui aprovada abans dels comicis i permeti aquestes dues candidatures separadament.

    «Si el suport electoral dels ciutadans no és suficient, UM no acceptarà cap càrrec públic ni voldrà ser el convidat de pedra d'una altra majoria. UM vol el millor per als ciutadans de Mallorca i, com a sobirans, seran ells els que decidiran», explicà la formació en un comunicat distribuït ahir capvespre.

    A més, el partit de Munar es presenta com una «vertadera opció de govern en totes les institucions. El panorama polític fa que UM sigui avui l'únic partit nacionalista amb opcions reals de govern, el vertader vot útil per a Mallorca».

    By Anonymous Anònim, at 17 d’octubre, 2006  

  • Me cago en los putos valencianos que me obligan ha estudiar desde 2 de primaria una puta lengua que no me interesa en absoluto y peor me caen los nacionalistas.Si no os gusta iros de ESPAÑA

    By Anonymous Anònim, at 28 de novembre, 2006  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home