26 d’octubre, 2006

Per la unitat

Miquel Payeras, un conegut periodista mallorquí, encertava l'altre dia quant a la possibilitat de trencament de la plataforma d'independents pro coalició PSM-ERC-EU. Deia el periodista: «També pel sector d'indepedents que donaven suport a la creació de la coalició hi podia haver moviments de tensió. Com se sap, aquests independents pressionaren fort ferm el PSM perquè es fes la coalició, donant sempre per fet que ERC s'hi incorporaria. Ara, amb ERC i, sobretot, si aquest partit amb els exrenovadors fessin una candidatura nacionalista, sobiranista i progressista a Palma, amb directa competència amb la del bloc, situaria l'inicial grup d'independents procoalicionistes front a un probable trencament...».

Crec que Miquel Payeras no s'equivoca gens ni mica en les seves apreciacions. I ho puc dir amb coneixement de causa perquè tenc molts d'amics escriptors i professors que han signat la plataforma d'independents i que ara, vist i comprovat que, més que per a unir, ha servit per a dividir el nacionalisme progressista i crear una greu escissió al PSM, partit al qual alguns sempre havien votat, ara, repetesc, es penedeixen d'haver signat sense pensar en les possibles conseqüències del seu acte.

És evident, com diu Payeras, que la majoria de gent que signà el manifest volia i vol la unitat electoral del nacionalisme progressista. I molts van més enllà de la simple unitat electoral de circumstancies: un sector prou important de signants el que voldria, fins i tot, és anar bastint els fonaments d'una nova força política que no tengués res a veure amb les renúncies i traïdes dels darrers trenta anys.

El problema, per als sectors del nacionalisme progressista que signaren el document, i m'ho ha dit molta gent, és que mai haurien pogut imaginar que aquella pressió ferotge feta als militants del PSM pocs dies abans del congrés que decidí anar amb EU, servís per a dinamitar el partit que sempre havien defensat i que, en lloc d'unir, dividir per sempre el nacionalisme progressista.

Sincerament jo crec que aquests amics meus pecaven d'ingenuïtat en no valorar les circumstàncies polítiques que hi eren presents en l'orquestrada pressió bastida al voltant del congrés del PSM que havia de decidir anar o no de bracet de Miquel Rosselló. Tot i que la gran majoria de signants, ningú no ho dubta, l'únic que volia era aconseguir la unitat de l'esquerra oficial per a fer front a la nefasta política d'especuladors i encimentadors de Mallorca, amb una mica de vivor haurien d'haver analitzat el que hi havia rere la ferotge pressió feta en uns moments prou delicats per al PSM quan, ho hem vist posteriorment, es decidia el seu futur. Amb la voluntat de ser unitaris, aquests amics no valoraren o no s'adonaren de les forces que hi havia rere aquesta pressió. Per a un petit sector, molt reduït evidentment, proper als plantejaments d'EU, el que s'amagava pura i simplement rere la propaganda oficial de la unitat, era l'aconseguir la supervivència d'EU com a grup, el mantenir la seva representació institucional.

Parlam d'un sector que mai no ha estat nacionalista, un sector, el proper al carrillisme espanyol, que sempre ha combatut a mort el nacionalisme mallorquí per «petitburgès sense connexió amb la classe obrera». Per a aquest grup, el PSM sempre havia estat un problema, un entrebanc a neutralitzar o eliminar, un «mal exemple» a anorrear, ja que, des de la transició, el PSM, amb la seva actitud ferma de conseqüència amb els principis de lluita pels drets nacionals i defensa de la nostra memòria històrica.

El problema de la divisió del nacionalisme només es planteja per a aquells que el que volien, signant el document de la plataforma, era unir, mai contribuir a dividir el nacionalisme progressista de les Illes. Ara, una vegada consumada la divisió del PSM... qui anirà als pobles a cercar els vots que s'han perdut? Quins intel·lectuals o artistes dels que signaren el manifest aniran a Alaró, Vilafranca, Santa Eugènia, Sóller, Muro, Santa Margalida o Can Picafort, per dir solament uns noms, a recollir els vots per a les autonòmiques que ja s'han perdut definitivament? Els meus amics penedits m'expliquen que mai s'haurien imaginat el que s'ha esdevingut, i molt manco que, pensant ajudar a bastir la unitat del nacionalisme progressista, el que han fet en la pràctica ha estat contribuir a aquest gran desastre per a Mallorca i per a les Illes que ha significat aquesta divisió.
MIQUEL LÓPEZ CRESPÍ

13 Comments:

  • Molt intel·lectuals però no varen saber veure. I mira que es va avisar.

    By Anonymous Anònim, at 26 d’octubre, 2006  

  • la plataforma es va montar malament ja d'entrada, fent una feina tendenciosa a favor d'un sector del PSM.

    Els que la varen montar varen voler estirar massa la corda i la corda s'ha romput.

    Ni Esquerra ni Entesa s'hi han sentit gens representats, na Capellà, en Bennàssar i cia s'ho haurien de replantejar a fons, han mostrat molt el llautó.

    És una pena, que qui volia unir lo qúnic que ha fet ha estat separar i rompre.

    By Anonymous Anònim, at 26 d’octubre, 2006  

  • lA PREGUNTA ÉS, A PART DE RENCORS PERSONALS: QUE ENS SEPARA? AIXO ES LO QUE SA GENT SE DEMANA!

    By Anonymous Anònim, at 26 d’octubre, 2006  

  • que uns volen anar amb EU i que els altres no.

    By Anonymous Anònim, at 26 d’octubre, 2006  

  • Ens separa IU, ens separa posar l'esquerra alternativa per davant del nacionalisme, ens separa que heu elegit l'esquerra alternativa marginal espanyola abans de el nacionalisme progressista com a companyers de viatge.

    By Anonymous Anònim, at 26 d’octubre, 2006  

  • Que un que està en el seu millor moment povític no volia en Mateu Crespí de candidat i va montar una candidatura per fer-lo fora. És evident, no volia que un dels seus directors generals fos el seu substitut sense que ell ho volgués perquè si ho feia millor que ell què? Quedaria malament, millor anam amb EU que això.

    Això és en Pere Sampol i aquesta és la seva estima pel país.

    By Anonymous Anònim, at 26 d’octubre, 2006  

  • Els intel.lectuals, els intel.lectuals... són dits i no flabiols el que manca! Mans i sentit comú, la cançó d'aquella joveneta ja ho deia: "antes muerta que senzilla", no passeu ànsia, ens podrem reunir a plorar tots plegats la mateixa nit electoral, quatre anys són bons de passar i com que espai per seguir fent desastres pràcticament no en queda... El darrer/la darrera que tanqui la porta

    By Anonymous Anònim, at 27 d’octubre, 2006  

  • Els de l'Entesa sou uns payasos i res més.

    By Anonymous Anònim, at 28 d’octubre, 2006  

  • La veritat és que n'hi ha que tenen uns arguments que destrossen a qualsevol. Com l'argument del comentari anterior. Ja no saben què han de dir, i ells són els que volen lluitar contra el PP i UM. I es dediquen a insultar a una força política nacionalista. Una força política a la qual han oferit entrar al bloc del qual formen part.
    Amb aquesta gent, nosaltres no hi juguem.
    Estimar mallorca!
    Governar bé!
    Entesa per Mallorca

    By Anonymous Anònim, at 29 d’octubre, 2006  

  • Entesa = CiU

    By Anonymous Anònim, at 29 d’octubre, 2006  

  • No, company qui ha donat suport a Artur Mas al principat és el PSM. Ara bé segurament tens una mica de raó pq els d'Entesa sembla que també volen anar desesperadament amb CIU. Jo companys, que voleu que vos digui... Prefereix molt més ERC que CIU o EU. I crec que començaré a votar a ERC a Mallorca

    By Anonymous Anònim, at 30 d’octubre, 2006  

  • No volem més tripartit. Concentració silenciosa per un pacte CiU + ERC, el proper dijous dia 9 de novembre, a partir de les 8 del vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Més informació a www.unitat.org Passa-ho!

    By Anonymous Anònim, at 02 de novembre, 2006  

  • http://www.salvadorsostres.com/
    Diumenge, 5 de novembre de 2006

    President Montilla

    Acostumeu-vos a dir president Montilla, o a que us ho diguin, perquè hi haurà tripartit. Hi haurà un tripartit com una casa. De fet era el que ja sabíem què passaria. Ja sabíem que seria o tripartit o Mas, i els primers que ho sabien eren els convergents, perquè la idea força de la campanya de Convergència ha estat justament aquesta: triparit o Mas, i ha sortit el tripartit. Ha anat de 3 diputats o el que tu vulguis, però ha sortit el tripartit i tothom estava avisat: no hi ha trampa ni estafa ni es pot acusar Esquerra de traïció com va passar el 2003 amb la famosa (i falsa) equidistància.


    Bé, totes aquestes negociacions que surten als diaris són pura comèdia, la pura comèdia en què de vegades es basa la política, i el tripartit està dat i beneït com ho estava el 2003 i no hi ha res a fer. El guió està escrit i ara doncs mira, pacten els serrells. De tant en tant Esquerra fa veure que s'apropa a Convergència, però és només una estratègia per pressionar al PSC: una estratègia, per cert, ben legítima també.



    És veritat que no es pot dir blat, però s'hauria de produir un gran miracle per capgirar la història. Montilla serà president de Catalunya gràcies a l'impuls dels seus votants, naturalment, i als d'Iniciativa, i això és normal que sigui així. Visca.

    Per sobretot, i per damunt de tot, Montilla serà el proper president de Catalunya, si no hi ha sobresalts, i ho serà per la decisió expressa dels 400 mil presumptes independentistes que, sabent que si el tripartit sumava el reeditarien, van anar a votar Esquerra. Montilla serà el proper president de Catalunya gràcies als 60 mil vots en blanc de gent que ha volgut fer també la seva aportació intel·ligent a la història de Catalunya. I finalment Montilla serà president també gràcies a tots aquells que van decidir no anar a votar perquè discrepaven del meu menú del dia 1 per dinar. El teu país i la història del teu país contra un plat d'arròs amb tòfona blanca.

    A tots ells, moltes, moltíssimes gràcies. En nom de les Homilies Organyà i de la història de la literatura catalana, moltes gràcies. En nom de la reina Elisdenda de Montcada (i bifurcació) moltes gràcies. En nom de la necessitat de poder gestionar amb criteri la immigració, moltes gràcies. En nom de la nostra història, en resum, moltes gràcies. I també resumint, moltes gràcies en nom de les nostres esperances.

    By Anonymous Anònim, at 05 de novembre, 2006  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home