07 de novembre, 2006

De Catalunya a Balears


Els resultats de les eleccions catalanes projecten algunes lectures cap a tots els partits de Balears, al marge del govern que se pugui formar al Principat.

Per al PP han suposat una bona notícia. Perquè l'efecte ZP no ha existit a Catalunya i si allà no se l'ha vist molt improbable és que se'l vegi a Balears l'any que ve. Sobretot a Eivissa, on les esperances conservadors passen per una participació habitual, 55%-57%. El PP confia perdre només un escó en aquesta illa -quedaria empatat amb l'esquerra- i fer-se amb el de Formentera. Cosa, això darrer, que tendria assegurada si al final hi ha dues candidatures progressistes. A Menorca l'esperança és no perdre cap escó, perquè a guanyar ja ni hi somia. A Mallorca l'absència de l'efecte ZP li donaria fàcilment un diputat més, perquè essent la força més votada i sumat això a la pèrdua de més de dos escons per part dels petits (la coalició PSM-EU-Verds i UM), la simple aplicació de la Llei d'Hondt li faria sumà el desetè diputat. De fet, podrien tenir, els conservadors, una enquesta que aniria en aquesta línia: que l'opció de mantenir la majoria absoluta a Balears passa per l'increment d'un escó a Mallorca que eixugaria la pèrdua d'un a Eivissa. Sense una espectacular participació i per tant mantenint-se l'abstenció tradicional del vot del PSOE a les autonòmiques perquè l'efecte ZP no se produís, l'objectiu seria a l'abast. D'aquí que la inexistència de l'efecte a Catalunya hagi estat rebut amb esperança pels conservadors.

Pel PSOE el resultat català, per la mateixa raó però a la inversa, ha estat una mala notícia. Les teories segons les quals a Eivissa se passaria del 55%-57% de votants habituals a una espectacular participació, semblant a la de les generals, que suposaria la derrota segura del PP ja no se poden mantenir. A Menorca ho segueixen tenint bé, els socialistes, perquè és l'únic lloc on duen fent feina tots i cada un dels dies d'ençà les darreres eleccions. A la resta han estat de vacances esperant l'efecte que ara veuen probable que mai no se concreti. Aquesta és la principal lliçó catalana per al PSOE balear: que els miracles no existeixen i que la feina mal feta no té futur, la feina ben feta no té fronteres (com deia un antic eslògan de la Generalitat) i caldria afegir-hi que sense fer-ne gens, de feina, ni tan sols se té present. O sigui que cal que espavilin tots solets perquè si confien en l'efecte ZP van arreglats. Però així i tot no és d'esperar que -com a Catalunya- el PSOE baixi. Ni tan sols se mantengui. Els resultats de 1999, inferior a 1995, i 2003 són massa poca cosa per a un partit que ara governa a Madrid. Sense efecte ZP, però pujarà. En vots per tot. I en escons... doncs ja se veurà però un per Eivissa i un o dos per Mallorca no seria un mal resultat. El que després de Catalunya resulta més difícil de creure és el somni -expressat per alguns dirigents- de passar dels 19 d'ara a 25 o 26 per mor de l'efecte ZP.

Per al bloc dels petits (PSM, UM i EU-Verds) Catalunya els anima, en part. Sobretot a EU per a la qual l'èxit d'Iniciativa per Catalunya (IC) és una empenta moral considerable. No debades és IC qui dirigeix o almanco aconsella l'estratègia d'EU de fondre's en un de nou tot amb PSM i Verds, copiant el seu model català (per res el gallec). L'avanç d'IC reforça la idea d'EU. El que passa és que el seu soci, el PSM, ha demostrat amb les eleccions catalanes que encara no té gens clar res: donava suport a CiU, la qual considera que la coalició a Mallorca és «un suïcidi», alhora que obviava IC. Tot i les esperances catalanes, via IC, la coalició té dificultats -exPSM, ERC i desencís pessemero- autòctones greus: sap que si juntament amb UM perden dos diputats, el PP ho té fet. Per a UM els resultats catalans no signifiquen res perquè, al cap i a la fi, l'únic que vol és la foto de Maria Antònia Munar amb Artur Mas, que ja l'ha aconseguida, i incidir amb l'aliança amb CiU per molestar una mica més al PSM.

A l'àmbit extraparlamentari, per a ERC ha d'haver estat un resultat ambivalent: bo perquè segueix forta a Catalunya, però alhora amb ombres perquè és manco forta que fa tres anys la qual cosa implica incerteses aquí. Finalment, l'èxit de Ciutadans és una injecció d'ànim per aquells que aspiren que qualli a Balears quelcom semblant, però no passa de ser un somni impossible.

Miquel Payeras. Periodista.

4 Comments:

  • I l'abstenció?

    By Anonymous Anònim, at 08 de novembre, 2006  

  • El PSM penja a la seva web l'article de Diari de Mallorca de n'Araceli Bosch, parlant del acte commemoratiu dels 30anys del PSM al club DM.

    El copien tot, però és deixen la darrera frase:

    "Faltaron muchas caras, las que justamente dejaron el PSM tras la crisis de su último congreso."

    quina casualitat.

    By Anonymous Anònim, at 09 de novembre, 2006  

  • Avui he passat per davant la seu del psm i encara està oberta. Increïble. L'altre dia Sampol per la ràdio ho justificava tot dient que altres vegades el psm ja ha tengut crisis i les ha superades. I aquí no ha passat res. Increïble.

    By Anonymous Anònim, at 10 de novembre, 2006  

  • passar al davant de la
    construcció nacional
    Generació Montilla
    La setmana del Pacte del Tinell la meva dona i jo vàrem tenir bessons. Em van cridar al quiròfan tot just després de llegir un article de Salvador Cardús titulat Depressió postpacte, que compartia plenament: a casa sempre hem desitjat un pacte nacional. Ràpidament l'eufòria postpart ens va fer superar la depressió postpacte i amb la nena gran, nascuda un sis d'octubre, estem ben divertits amb el nostre tripartit familiar. Avui recordo també, d'aquells dies del 2003 de moltes visites, la lúcida Mariàngels, que profèticament ens va dir: "Aquests dos minyons pertanyen a la generació Montilla".

    Ara unes altres construccions tornen a passar al davant de la construcció nacional, que amb el darrer Pujol ja no tocava. Rellegir el Pacte del Tinell és el que més em fa recelar del nou tripartit: un brindis al sol. Tot i el seu secular sucursalisme, el PSC ja ha tingut una oportunitat per demostrar el seu federalisme, amb resultats eloqüents. Montilla no va donar ni dos dies de vida a l'Estatut del Parlament. El PSC ha votat a Madrid l'idioma valencià, mai no ha fet res pel traspàs dels aeroports i dels ports i va expulsar Carod i ERC del govern sense cap escrúpol. Per què ara ha de tenir el PSC grup parlamentari propi si rep el premi de seguir governant? La desproporció amb els greuges infligits per CiU a ERC és tan monumental que fa riure.

    L'aposta del PSC pel tripartit no és fruit d'una decisió sobirana enfront del PSOE, sinó que respon a la pura supervivència: el seu sucursalisme hauria estat ja massa evident a sis mesos de les municipals, on rau el fonament del seu poder i dinamitaria la seva aliança estable amb ICV i ERC al món local. L'opció d'ERC es veia a venir i per això ha perdut un 25% dels vots, tot i que encara ha pescat molts ingenus. Montilla, però, serà molt més fort que Maragall, no en deixarà passar ni una i ERC farà molta bondat: la força d'ERC entre PSC i ICV només passa per l'alternativa creïble d'un possible pacte amb CiU, que ha estat un cop més dinamitada. CiU i ERC han esmerçat tota la seva artilleria pesant a ensorrar tots els ponts entre ells i així, tot i la catalanofòbia i els boicots d'aquests anys, la suma de tots dos no ha guanyat cap diputat. D'un govern d'esquerres els rèdits els capitalitza el partit més pur, ICV, per a qui ERC sempre és sospitosa de pecar per liberal. Si ara toca gestió i cal aparcar tota reivindicació, amb l'Estatut desplegat al dictat a la Moncloa ERC serà més partícip dels límits que protagonista dels avenços. Amb CiU hauria pogut capitalitzar alhora política social i reivindicació nacional. Què farà ERC si la propera revisió de la LOFCA es basa en la proposta andalusa, que escombra encara més cap a casa, i que Solbes ja titlla de "document de referència" mentre el conseller Castells calla? Què farà ERC si la futura llei d'aeroports ho canvia tot perquè res no canviï: que Lufthansa no pugui establir a la nova terminal del Prat un hub intercontinental perquè és plena dels vols barats d'Iberia? Fa poc Montilla tirava pilotes fora dient que les concessions les fa AENA: futur president, AENA depèn al 100% del ministeri de Foment!

    Mentrestant, el pilot automàtic del centralisme d'Estat segueix implacable el seu rumb: el Tribunal de Cuentas eleva ara a 6.344 milions d'euros el cost de la nova terminal T4 de Barajas; la remodelació orbital de la M-30, la major obra pública de la UE, ja supera els 5.000 milions; les noves línies del metro de Madrid ja depassen els 4.000 milions, els trens de rodalia a Madrid tripliquen les inversions aquí... Només es filtra alguna dada parcial, però ja es veu que la inversió pública liquidada a Madrid multiplica per molt la nostra. Trist país, aquest, que paga molt més del que rep i que no pot exigir ni un trist rebut en forma de balances fiscals, per a no ser titllats d'insolidaris: o és que els catalans paguem en negre?

    CiU no ha sabut captar tot el vot republicà que fugia de Montilla. L'abstenció i el vot en blanc a comarques han estat més alts que mai i és aquí on s'han esvaït les opcions de Mas: no ha guanyat ni un diputat a Girona, Lleida i Tarragona. Per què no hi han votat CiU en massa, com a l'era Pujol? Alguna cosa hi ha en la foto del 21 de gener a la Moncloa (retallada excessiva, tornar la punyalada a ERC) que no ha perdonat una part de l'electorat nacionalista. Tot i que Artur Mas s'ha mostrat segur, solvent i preparat, sense pors ni concessions, sí que algunes accions i actituds del seu entorn han estat percebudes i presentades fàcilment per la propaganda rival com a mostres d'arrogància.

    CiU i ERC han de reflexionar sobre els resultats obtinguts de no cooperar amb un PSOE sense majoria absoluta: un joc de suma zero per a l'autogovern, anul·lant-se l'un a l'altre mentre ZP apunyalava successivament i sense cost els líders catalans: Carod, Maragall, Mas. Bé que vaig avisar el passat mes de gener més d'un alt càrrec de CiU que no s'havia de regalar res al PSOE, que deixaria repetir el tripartit.

    Mentre CiU i ERC van fent les seves apostes estratègiques de futur que passen sempre per Madrid, Montilla gestiona el present i el PSC governa arreu. La llei no escrita de la política catalana s'ha tornat a complir: del PSC se sap quan entra en un lloc, no pas quan en surt. Mentre CiU i ERC no cooperin seguirà el domini absolut del PSC. Només portem tres anys de generació Montilla.

    Ramon Tremosa
    i Balcells
    Professor de teoria econòmica a la UB
    Avui 9 novembre

    By Anonymous Anònim, at 11 de novembre, 2006  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home