20 de novembre, 2006

El tercer espai


Un grup important dels qui foren «els renovadors» del PSM reflexiona sobre la necessitat de crear «un tercer espai» dins el mapa polític, més enllà dels blocs de l'esquerra i la dreta. Fins ara, si ens fixàssim principalment en l'afiliació i els votants, aquest espai havia estat ocupat pel PSM, perquè dins el partit, malgrat tot, hi havia nacionalistes d'esquerra, de centre i de dreta; però, com que sempre s'entenien amb els mateixos, es pot dir que a l'hora de triar socis eren més un apèndix de l'esquerra que un grup nacionalista alternatiu a les dues grans opcions ideològiques estatals. En qualsevol cas, aquest era l'aspecte més visible, i el Bloc ja no vol ni pot situar-se defora d'aquest espai estrictament esquerrà (i indeferenciat del dels partits estatals). UM, en canvi, s'ha comportat amb una certa equidistància de la dreta i de l'esquerra (ha pactat alternativament amb el PP i amb el PSOE) i això permetria considerar que supedita el seu caire dretà a un nacionalisme susceptible de comportar-se amb una certa equidistància si no fos perquè la seva militància i l'acció de govern no acaben d'avalar aquesta afirmació. De manera que, amics nacionalistes, de feina, n'hi ha.


Joan Mir

24 Comments:

  • De fa uns anys cap aquí, alguns analistes polítics han imposat le tesi que l'espai nacionalista està en vies d'extinció. I alguns dirigents polítics han acceptat aquesta tesi. D'altres pensam que aquest espai existeix encara que està descoordinat, desorientat i dispers en varis partits polítics, inclosos alguns d'estatals. Els partits que es defineixen com a nacionalistes han abandonat aquest espai, UM escorant-se cap a la dreta fa tres anys, el PSM fent el mateix cap a l'esquerra aquests darrers mesos. Als que pensam que aquest espai segueix existint i és l'únic que pot rompre el bipartidisme ens queda molta feina. Primer de tot recuperant l'il.lusió, fent veure que aquest espai existeix, que és possible aglutinar-ho, després, canviant l'estat d'opinió cap a una alternativa nacionalista transversal on es puguin trobar la major part dels nacionalistes, que ens permeti fer crèixer la base social. UM ha de rompre els lligams que té amb el PP, renovant els seus dirigents i la seva política, el PSM se n'ha de donar de l'error del Bloc, i segur que la gent amb sensibilitat cap a la nostra identitat del PSOE o de grups independents s'hi afegiran si veuen un projecte comú i amb expectatives de futur.
    És una tasca llarga, lenta i s'ha de fer amb seny, sense enfrontaments, amb pases fermes i clares per què arribi a bon port.
    No és només una tasca des de la política, també és una feina social, econòmica, de la gent del carrer.
    Ens hi hem d'afegir tots !!!
    A veure si d'un cop ens en sortim, perquè les discrepàncies i els sectarismes ens han duit on som. Tots sense excepció en tenim la nostra responsabilitat.

    By Anonymous Anònim, at 21 de novembre, 2006  

  • Gosem a votar UM, les pròximes...va

    By Anonymous Anònim, at 21 de novembre, 2006  

  • Donem algun motiu per votar UM.Només un

    By Anonymous Anònim, at 21 de novembre, 2006  

  • Defensa els interessos del mallorquí mitjà.

    By Anonymous Anònim, at 21 de novembre, 2006  

  • Jaume, et convido a escriure un article per a Nacionalistes Ara, encara que sigui anònim i sense foto.

    Salutacions.

    By Blogger nacionalista, at 21 de novembre, 2006  

  • El tercer espai existeix, i la nostra tasca és que aquest tercer espai s'acabi convertint en el primer espai. L'espai del partit que governi les institucions d'aquest país.
    Sort que hi ha Entesa.

    By Anonymous Anònim, at 22 de novembre, 2006  

  • Entesa?

    By Anonymous Anònim, at 22 de novembre, 2006  

  • Sort que hi ha Entesa per Mallorca.

    By Anonymous Anònim, at 23 de novembre, 2006  

  • Jo es que flip amb voltros. No ereu els primers en criticar l'acord electoral de les Europees al PSM perquè anava amb CIU? i ara resulta que li feis campanya...

    By Anonymous Anònim, at 23 de novembre, 2006  

  • Aquí teniu alguns dels dirigents que han signat a favor de CIU:

    - Ignasi Serra Nicolau, Campanet (Mallorca), Filòleg (que jo sapiga encara no ha acabat la carrera)
    - Jordi Fiol i Horrach, Costitx (Mallorca)
    - Bartomeu Serra Nicolau, Campanet (Mallorca), Estudiant
    - Francesc Garcies LLompart, Inca (Mallorca), Secretari d'Organització de l’Entesa Per Mallorca

    By Anonymous Anònim, at 23 de novembre, 2006  

  • El que no entenc és com Ciu volia anar amb el psm...no al revés.

    By Anonymous Anònim, at 23 de novembre, 2006  

  • IMPRESCINDIBLE:

    http://www.elpais.com/articulo/opinion/Naciondialogobuenosperiodicos/elpepuopi/20061122elpepiopi_6/Tes

    By Anonymous Anònim, at 24 de novembre, 2006  

  • http://www.avui.cat/avui/diari/docs/index4.htm

    Secció Opinió. Article de Joan Oliver.

    By Anonymous Anònim, at 24 de novembre, 2006  

  • Hola som n'R, R de Sedano clar. I vos vull anunciar que avui hi ha festa!!! festa!!!!! avui a l'Assai, la disco més de moda de Palma. Serà una passada, PSM-EU-EV, els que derrotarem al PP i a UM, de festa!!! una passada!!!

    Bé, a UM no estic segur si els hem de derrotar, perquè després els necessitarem per fer pacte de progrés... o seran ells que mos necessitaran a nosaltres??? qui tendrà la paella pel mànec??? ara que hi pens na Munar ha dit que els votem a ells i al psoe i punt, que així no governarà el pp, però si només el votam nosaltres tampoc no governarem... no ho acab d'entendre. Li hauré de demanar a na Nanda, o a n'en Grosske.

    Serà una passada avui, en Salas cantarà un rap, és el seu nou estil, quan retura pareix que ho fa aposta i queda de puta mare, el xandall no li queda massa bé amb la panxa, però és igual lo que importa és el missatge, és un rap-intel.lectual. Salas, el raper intel.lectual. Xulo eh??

    By Anonymous Anònim, at 24 de novembre, 2006  

  • encara som jo, n'R. En Magí està, el nostre home fort a Palma està emocionat estarà ple de xatis iniciativeres que ell li agraden tant. Mos ha costat però al final ho hem aconseguit. Lligarem que t'hi cagues. En Doraemon hi tot és capaç de lligar. Bueno, no estic segur. Si pot entrar per la porta sense pegar als costats com a mínim ho podrà intentar, allà dedins és ample. Som els millors. La somera està eufòrica, té més entrades però no és vera, ara diu que ell és també el serenoooooooooooo, que les claus són seves. I en Llompart??? el gran estadista, l'amic d'en Pep Vílchez, qui ha fet possible aquest Bloc tant exitós, voleu saber què fa??? no vos ho puc dir perquè ahir se'n va anar a la maquilladora i encara no ha tornat. Però tornarà... els friquis d'esquerra i els pijos d'entesa ja poden tremolar...

    By Anonymous Anònim, at 24 de novembre, 2006  

  • Benvolgut anònim, sóc Ignasi Serra, estudiant de filologia catalana i signant del manifest en favor de la presidència d'Artur Mas. Efectivament no he acabat la carrera, em queden tres anys més, a més del que faig ara (és a dir 4), però es veu que no t'has demanat per què surt filòleg. Jo vaig enviar que era estudiant de filologia catalana i han posat filòleg. També em va sobtar, igual que tu. No té més explicació. NO diré que sóc filòleg fins que no m'hagi llicenciat, i no m'agrada que em diguin filòleg perquè encara no ho sóc.

    PS: No sabia que hi hagués algú tan friqui com per mirar els adherits al manifest.

    By Anonymous Anònim, at 25 de novembre, 2006  

  • No se que és més friqui mirar qui surt a la web de suport a Mas, o el qui s'aborreix fent-se passar per altre gent. Tan d'odi teniu, vos ho passsau bé, això és la vostra idea de fer país, em feis realment pena i em sap greu perquè conec mols de voltros.

    By Anonymous Anònim, at 25 de novembre, 2006  

  • No sé a què et refereixes a fer-se passar per altre gent. Tu no signes.

    Volia afegir una cosa que me deixat al comentari anterior. Jo no sóc dirigent d'Entesa per Mallorca, en sóc un simple militant i el meu germà, Bartomeu, ni tan sols això. Per tant, molt ben documentat en què no sóc filòleg, però un poc mal documentat sobre els dirigents d'Entesa.

    By Anonymous Anònim, at 25 de novembre, 2006  

  • Friqui és donar suport a CiU i a n'Artur Mas. Dubt que Esquerra vulgui anar amb voltros, amb aquestes: anau amb UM, que també són coleguillas -mafiosos, urbanitzadors, de dretes, etc-. des clan convergent.

    I això de 's'espai nacionalista', què putes és? Amb autopistes o sense, amb golfs o sense, amb escola pública o privada? A mem si don filòleg Nacho Serra mos ho podrà aclarir...

    By Anonymous Anònim, at 26 de novembre, 2006  

  • Jo trob que és més friqui donar suport a ne'n Grosske i LLamazares i a IU. Veig que ja has deixat de creure en el nacionalisme, tu que sobretot et consideraves nacionalista abans que res. L'espai nacionalista és l'espai polític on no hi ha ingerències estrangeres (espanyoles ni franceses), el que era el PSM abans del Bloc, en poques paraules.

    Et diré una cosa: Jo no vull anar amb Esquerra, aquests han pactat amb en Zapatilla, és com el PSM, que prefereixen un partit espanyol amb l'excusa que també són d'esquerres. Per tant m'és igual si Esquerra no vol venir amb nosaltres. Tot, però, pareix indicar que si que hi vol venir. A vosaltres us dit que no.

    Amb UM mai hi pactarem mentre continuï fent el joc al PP (PSM i EU-EV hi mantenguren un pacte durant 8 anys, cal que ho tenguis present).

    Per acabar autopistes ja en tenim, ara bé, el nostre ideari polític és el de potenciar el transport públic i millorar la xarxa viària secundària per descongestionar les primàries.
    Camps de golfs ja en tenim i consideram que ja en sobren uns quants, a més de la despesa d'aigua potable que suposa fa que ni estiguem d'acord amb una construcció desmesurada dels camps de golf.

    Escola pública o privada: De moment coexisteixen, a més de les concertades. La meva idea (meva) és la de potenciar les públiques, i això no suposa acabar amb les privades, cadascú ha de poder triar, però pels que no puguin triar hi ha d'haver una escola pública en condicions i de qualitat, una pública que ara no tenim. El Govern ha de gestionar tot l'ens públic com una empresa, és a dir, millorar-ho i fer-ho més competitiu, amb la diferència que el Govern no ha de cercar un benefici econòmic, sinó un servei a la ciutadania.

    És un breu resum dels temes que treus.

    PS: Si vols un dia feim un café i xerram, tens el meu número de mòbil i el meu correu. Gràcies per ja considerar-me filòleg en el segon any de carrera, es nota que m'aprecies. De veritat, gràcies.

    Ignasi Serra, estudiant de filologia catalana de la UIB.

    By Anonymous Anònim, at 27 de novembre, 2006  

  • Ei, Nacho-Freak, jo ni te conec de res ni en tenc ganes. Sé que figura que fas filologia catalana, però no voldria per res quedar amb tu, ni que fos per esperar l'autobús. Xulets com tu, ninets arribistes de la política no m'interessen ni com a coneguts.

    És una sort pel PSM -ni ho som ni ho he estat mai- haver-te llevat de damunt; és una pena per Entesa que n'hi hagi com tu, i serà una llàstima per Esquerra, si finalment hi ha acord, tenir-te de company de feines. La sort és que tu mateix no vols aquest pacte; esper que siguis coherent (difícil, ho sé) i t'escindeixis d'Entesa. Arruix, Nacho!

    By Anonymous Anònim, at 27 de novembre, 2006  

  • Quanta malla let la d'aquest bloquista.

    Quant al que deia que "Friqui és donar suport a CiU i a n'Artur Mas" recordar-li que el PSM al llarg de molts anys ha estat aliat de CiU, hi ha tengut fluides relacions i a aquestes darreres eleccions va donar suport a Atur Mas com a candidat. Supos que els bloquistes barceló i noguera també deven ser feaks per anar a l'acte de campanya de CiU...
    Nos us escandelitzeu tant perque Entesa tengui relacions amb Convergència i feis-vos mirar aquest odi visceral que despreneu.

    By Anonymous Anònim, at 28 de novembre, 2006  

  • Trob que per no coneixer-me ni tenir-ne ganes saps moltes coses de jo. Si tu trobes que sóc freak, què hi hem de fer, cada opinió és subjectiva, em preocupa poc.

    Xulet? Ninet arribista? Trob que per no coneixer-me tens una opinió molt formada de jo, encara que no em consider cap de les dues coses. T'agrairia, sincerament, que explicassis què et fa pensar això de mi. Quines actituts meves et fan pensar això. Tot i que és complicatperquè no em coneixes ni en tens ganes.

    És una sortpel PSM que ja no hi sigui. No ho sé tio, en dos anys no he pogut fer moltes coses, per tant no crec que m'enyorin, el que et puc dir és que a l'grupació de Campanet,m'ho ha dit el candidat i secretari general, em troben molt vàlid per a la política i que els faria mal veure'm a un altre partit polític, local s'entèn (són paraules textuals seves, no m'invent res).

    A Entesa mai m'han demanat que me'n vagi ni m'hi hn negat la militància ni coses d'aquestes, per tant no consideren que sigui dolent. El futur ho dirà, però.
    Serà una pena per Esquerra si hi ha acord. m sap greu per ells.
    Coherència? Això sempre ila meva desvinculació d'Entesa dependrà de la vinculació que tengui amb Esquerra. Dependrà. Tots sabem que les opinions poden canviar en un període molt curt de temps, com demostra el canvi d'opinió de certs dirigents del PSM (Pel gener bloc no, per l'abril Bloc si).

    Arruix? Què més voldries!
    El meu nom és Ignasi. Nacho era el meu nom fa uns anys en la meva època passota.
    Una abraçada, que jo no et vull cap mal!

    PS: No em contestes res de tota la ideologia que he posat. No hi ha arguments? Ja no tornaré a contestar més tonteries. Pas de fer-te més el joc.

    By Anonymous Anònim, at 28 de novembre, 2006  

  • Avui el Diari de Balears ve amb dos articles d’opinió que parlen de l’espai nacionalista a Mallorca, d’aquest tercer espai que resulta després de descomptar els dos partits espanyols majoritaris. Molts son els comentaristes que han afegit, darrerament, les seves aportacions a aquest debat. Molts d’ells coincideixen a destacar que el sentiment i la vivència nacionalista a Mallorca te un arrelament important. No formen part d’aquest grup, tanmateix, els dos articulistes d’avui. Prunés i Llauger coincideixen a subratllar una feblesa i una debilitat que resulta mal d’entendre si del què es tracta és d’encoratjar uns suposats futurs electors.

    Una de les raons que expliquen la perspectiva de feblesa que amb què els dirigents del Bloc contemplen el tercer espai rau en la seva insistència a deixar fora de joc a, probablement, més de la meitat dels interessats en treballar per l’autogovern de Mallorca. Obliden, no se si deliberadament, que el nacionalisme és, per tot arreu, una reivindicació de les classes mitjanes emergents, classes que potser veuen amb una certa desconfiança posicionament potser extrems. El PSM, durant molts dels darrers anys, va entendre que només des de la centralitat en qüestions socials es podia créixer i aspirar a ser una opció de govern. Tanmateix, tots els esforços en aquest sentit es van llençar el dia que es va decidir que qualsevol excusa era bona per tal de desfer-se d’una part, quasi la meitat, del partit que resultava molesta per als interessos personals de la cúpula.

    El que l’electorat d’aquesta comunitat sap, avui, és que ens trobam davant els darrers crits i alens de dos essers ferits de mort per les seves pròpies urpes. Esquerra Unida i el PSM son dos organismes que han decidit suïcidar-se i que demanen a una part de la societat que es suïcidi amb ells. Òbviament, a més d’irresponsable, és estúpid pensar que algú amb dos dits de seny els segueixi en la seva caparruda marxa cap al precipici.

    Ni el PSM ni ningú te el monopoli del messianisme. Només els folls s’entesten en crides apocalíptiques davant amenaces de molins de vent. El seny, al contrari, ens obliga a la generositat i a visions a mig i llarg termini molt més obertes i per damunt de prejudicis personals. El tercer espai ha de ser prou ample per què s’hi sentin còmodes tant els nacionalistes de dretes com els d’esquerres. I així és la gent d’aquest país, per molt que quatre il•luminats insisteixin en dir el contrari. Potser alguns líders aferrats a interessos personals preferiran ser cap de rata abans que cua de lleó, però la crida del Tercer Espai és a la majoria social d’aquest país i, aquesta, ja fa temps que ha posat a cadascú en el seu lloc.

    By Anonymous Anònim, at 06 de gener, 2007  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home