13 de novembre, 2006

EL VENTALL NACIONAL


L’altre dia na Munar va fer unes declaracions als mitjans on ens deia amb rotunda seguretat que avui i així com estan les coses dins el redol polític illenc UM és l’únic partit nacionalista de Mallorca. Uns dies més tard, fent "zaping" vaig trobar en Sampol parlant per M7 i, casualment, també ens va dir dos cèntims del mateix però del PSM. Va afirmar que el PSM és el nacionalisme a Mallorca, que fora d’ell només hi ha el buit, el no res. En fi, el típic discurs essencialista pesemero que tants mals resultats li està donant. Avui mateix (alguns dies enrera per als que llegiu) en Toni Martorell, exmilitant del PSM, braveja la seva nova filiació a UM tot dient el mateix: UM és l’única força nacionalista de Mallorca. Bé, ja sabem que tots aquests personatges polítics, pels càrrecs que tenen han de agranar cap a ca seva i, en el seu afany acaparador, diuen ximpleries que naturalment no són vera. Afirmar que els seus partits són els únics nacionalistes de Mallorca és prendre per beneits la gent que ho llegeix o ho sent.

No, no és així Sra Munar, Sr Sampol i Sr Monserrat, UM i el PSM són dos partits nacionalistes més dels que hi ha a Mallorca. En total, vos agradi o no, som quatre (PSM, UM, ERC i EpM), per tant i per sort, podem triar. És cert que aquest ventall és molt ampla per una illa tan petita, però si analitzam un per un cada partit del ventall, veurem que els matisos són suficients per trobar unes diferències que, de moment, el justifiquen i que poden ser determinants a l’hora de que el elector s’hagi de decantar per una opció o l’altra.

La decisió, legítima i democràtica, presa pel PSM en el sentit de ser un subjecte constituent d’un nou projecte polític o bloc juntament amb EU-EV i tots els altres partits d’esquerres o nacionalistes que si volguèssin apuntar no ha fet un bon favor al mallorquinisme polític que durant quasi trenta anys havia liderat aquest partit. Per tant, de las tres potes que sempre ha presumit el PSM –nacionalisme, progressisme i ecologisme- , una, la de nacionalisme s’ha debilitat enormement en favor d’enfortir l’esquerranosa i dur l’organització cap a posicions d’esquerra alternativa i pseudo-federalistes que fan diluir el seu projecte nacional. Un canvi d’estratègia que se’ns dubte ha trasbalsat el panorama polític illenc i ha debilitat la seva força més important: la municipalista.

UM ha continuat demostrant durant tota la legislatura que és un partit regionalista i amb una cúpula molt escorada cap a la dreta que fa servir els mecanismes de poder del Consell per practicar una política clientelista ferotge. No hem notat cap voluntat d’esmenar la seva política territorial de ciment i asfalt i en les qüestions de més pes nacional (llengua, sobretot) ha fet un seguidisme dels seus socis del PP i, per tant, una política poc ferma i molt tímida envers la llengua i cultura del nostre país. Cal esperar els moviments interns que puguin propiciar un canvi dins la cúpula i, d’aquesta manera, evolucionar cap a posicions més centrades que permetrien un major apropament amb altres partits nacionalistes.

Encara que dins tots els partits nacionalistes hi ha independentistes, l’independentisme el representa ERC. Aquest partit és extraparlamentari a les Illes però a les darreres conteses electorals ha donat signes de remuntar amb resultats (les europees) que han superat partits com EU-EV que sempre havien tingut majors perspectives electorals. L’independentisme catalanista no està molt arrelat a les nostres illes i ho te molt difícil poder arribar ser una opció de majoria social, però l’embranzida mediàtica del principat, la feina costant dels dirigents illencs i la desfeta d’altres partits nacionalistes han fet que, de moment, es planteji plantar cara seriosament a les properes eleccions municipals i autonòmiques.

Entesa, contràriament al que escriuen alguns, no ha nascut per erosionar ni fer la punyeta ningú. Entesa ha nascut per necessitat, per pura necessitat; per cobrir un espai nacionalista que ha quedat buit i poder així seguir la tradició del mallorquinisme polític; per impulsar, des d’opcions d’una esquerra moderna, els nostres agents econòmics amb criteris de racionalitat i sostenibilitat; per cercar i trobar ponts d’enteniment amb tots els altres partits nacionalistes de les illes; per començar a posar les bases per a la consecució d’un gran bloc nacional que sigui el vertader espai que rompi el bipartidisme a les nostres illes i sigui una vertadera opció de govern; per començar des de baix, des de el nostres municipis i amb la il·lusió que genera un projecte fresc i nou, a fer polítiques que tenguin com a objectiu la millora de la qualitat de vida dels nostres ciutadans i veïnats. En definitiva, és un projecte nascut de les debilitats, els errors i les mancances; és un projecte de síntesi, per sumar i engrescar.

Les quatre opcions són igualment vàlides però només Entesa transmet el que necessita Mallorca en aquests moments perquè aporta sàvia nova i molta il·lusió. Una opció moderna que neix amb força i empenta, sense lligams ni hipoteques externes. Una opció sobiranista mallorquina que ha nascut amb un únic interès: el benestar de TOTS els mallorquins i mallorquines.


Felip Esteva Castro

21 Comments:

  • Mira Felip, Entesa ha nascut per la necessitat de revanxa política, amb ganes de fer la punyeta. Només te un objectiu: aconseguir destruïr el PSM per després anar dient (als del PSM), ja vos ho deiem que no anàveu bé, independentment del que faceu vosaltres que segurament serà molt poca cosa. Enhorabona, heu contribuït a fragmentar encara més l'espai nacionalista, per intentar posar en palangana la victòria per majoria absoluta del PP. Enhorabona. Si mantenir un partit polític costa moltíssim imaginau crear-ne un de nou que tengui mínimes garanties per sortir endavant, no vos cregueu que amb les fòrmules màgiques que mos oferiu faceu res. Hi ha altres forces polítiques que ho han intentat (CLAU, ASI, etc), encara que no tenguin res a veure amb el vostre ideari polític són un bon exemple de fracas i d'intents de fer partits que curiosament, només a vosaltres(EPM) els mitjans de comunicació vos sobredimensionen. Per què serà?. Sou un instrument que va molt bé al Grup Serra, el Inmundo, Prensa Ibérica? o també, heu tornat l'alegria al Consolat de Mar perquè l'esquerra es fragmenta. Si recordam, en el moment que es proposa la configuració del Bloc la dreta estava ben assustada, però ara, més feliços que mai. La llàstima que les responsabilitats històriques només es poden valorar quan ha passat el temps i l'heu feta.

    By Anonymous Anònim, at 13 de novembre, 2006  

  • jo crec que la culpa de la fragmentació no és d'Entesa, és dels irresponsables com el llucmajorer que escriu el comentari d'abans.

    De tota manera si Entesa és poca cosa, està sobredimensionada pels mitjans de comunicació antibloc i per conspiracions de distint pelam, no sé perquè vos preocupa. anau a cercar el 20% d'electorat al que deis que aspirau i no mos vos comenceu a curar en salut donant-mos les culpes del vostre possible fracàs. Fracàs, que jo no desig.

    By Anonymous Anònim, at 13 de novembre, 2006  

  • ...i els del Bloc segueixen vomitant merda, donant lliçons i proclamant la veritat absoluta!
    Endavant!

    By Anonymous Anònim, at 13 de novembre, 2006  

  • Meam un poc de tranquil·litat, cadascú que faci la seva feina i el seu camí, que són complementaris no enfrontats. Si el Bloc troba que no li anirà bé sense Entesa i Esquerra és el seu problema, que els haguessin sabut sumar, o que no l'haguessin fet. I Entesa i Esquerra tenen com a enemics al PP, i al PSOE, que no xerrin més del PSM i el Bloc.

    Tants de retrets públics fan riure, o plorera.

    By Anonymous Anònim, at 13 de novembre, 2006  

  • En Toni Llompart, quin "pájaro"

    By Anonymous Anònim, at 13 de novembre, 2006  

  • Una esmena va matar una il·lusió de 30 anys. Quina pena, perquè aquesta esmena venia del pare de la criatura i..
    així i tot, la va matar.
    Però el voler ser el que som no pot morir....
    va renaixer un nou nacionalisme emprenedor, una nova il·lusió, va naixer Entesa per Mallorca

    By Anonymous Anònim, at 13 de novembre, 2006  

  • No ens confonguem, l'enemic són el PP i el PSOE, no anem a per qui no toca!
    Endavant Entesa!

    By Anonymous Anònim, at 14 de novembre, 2006  

  • LES INTENCIONS SON BONES PERO... ATURAREM AL PP?

    By Anonymous Anònim, at 14 de novembre, 2006  

  • En total, vos agradi o no, som quatre (PSM, UM, ERC i EpM), per tant i per sort, podem triar. És cert que aquest ventall és molt ampla per una illa tan petita, però si analitzam un per un cada partit del ventall, veurem que els matisos són suficients per trobar unes diferències que, de moment, el justifiquen.

    No hi estic d'acord, però ni amb una lletra ni una coma. Evidentment coincidesc amb l'autor amb la legitimitat de tots els projectes, però amb aquesta afirmació (i l'apologia desmesurada d'Entesa, normal en un militant de qualsevol partit) l'he trobada excessiva.

    Primer perquè UM no és ni poc ni gens nacionalista. Ha venut el país, la llengua, el territori... i la mateixa ànima per a seguir governant. Però reconec que està jugant bastant bé les seves cartes, i potser aconseguirà mantenir els tres diputats (que amb la negació ideològica que ha duit a terme és molt). Consider molt més nacionalista -no amb banderes, sí amb fets- EU que UM.


    Els altres tres partits no tenen matisos suficients per a justificar (des del punt de vista d'un objectiu polític nacionalista) la seva existència per separat. El ventall polític del nacionalisme a Mallorca és enorme, i el seus votants, en aquest moment, una minoria. Mirau el PP, tots ben units i ardits! No n'aprendrem mai... nosaltres fundaríem un partit per no estar d'acord amb la coma d'un text!

    Tots els partits que no passin el 5% (la barrera és més alta que a Catalunya, on C's varen passar el 3% rascadet) hauran tirat els seus vots al fems. Directament. És dur però és així. I tot per què? ERC no se sap molt bé (pareix evident que per una qüestió de cadiretes, però crec seriosament que l'oferta que va rebre és més que bona, o sigui que no entenc el que fan) i Entesa per ofenses dins el partit i matisos en contra d'EU (que no entenc, perquè si miram un quadre que un dia vaig rebre d'AiS -perdonau, no record l'autor- sobre les votacions més importants en el Parlament veurem que PSM i EU-eV SEMPRE, ABSOLUTAMENT SEMPRE, han votat el mateix... si hem de fer el mateix, per a què dividir el vot quan sabem que amb la llei d'Hont això ens perjudica? Perquè no estem d'acord amb què faríem amb una sobirania que tots demanam i que no tenim? Molta puresa de matisos i molt poca vista pràctica, diria jo).

    Seguiré abogant per la unió d'aquests 4 partit, si no pot esser ara d'aquí uns mesos; les contínues majories absolutes del PP (la darrera vegada varen estar 20 anys!), l'entrega de la dreta regionalista a la dreta centralista més neoliberal i depredadora... demanen renunciar a la nostra patològica "puresa ideològica". Ara bé, tot i que ja dic que passi el que passi seguiré defensant l'entrada d'ERC-illes i EPM al Bloc, amb els companys de viatge que per natura i circumstàncies els pertoquen; ara bé, també trob que els nacionalistes haurem de demanar raons a aquests partits, no només per afeblir el projecte més viable (ni millor ni pitjor, més viable en el sentit de que té més possibilitats de sortir) sinó perquè tenen moltes possibilitats de no passar el 5% i malgastar una part del vot que ni pertany al Bloc ni a ERC ni a Entesa, pertany als que volem un canvi.

    By Anonymous Anònim, at 14 de novembre, 2006  

  • Jo crec que Entesa s'hauria de presentar a les autonòmiques, amb el suport de partits independents i d'Esquerra crec que podria treure els 18000 vots que es necessiten per tenir diputats.

    Veig la gent que hi ha a l'executiva d'Entesa i me fan votera, en Santandreu, en Sansó, n'Huguet, en Crespí, en Mas...

    En canvi en Biel Barceló, en Llauger, en Grosske, na Nanda,na Mascaró... no me'n fan tanta ni d'aprop fer-hi.

    Presentau-vos, jo vos votaré.

    By Anonymous Anònim, at 14 de novembre, 2006  

  • Benvolgut Lluís,

    cadascú vota el que vol, qui voti Esquerra i/o Entesa és ben lliure, no crec que hagi de demanar raons, saben bé el que voten i el que no voten. Si hi ha molta gent que no es sent representada per aquest bloc és legítim que vulgui una cosa que li faci més ganes votar. Haguessin fet un bloc més atractiu.

    Crec que han estat més irresponsables els del PSM que han fet un Bloc d'aquesta manera tant mal feta, que els que votin a Entesa i Esquerra perquè no combreguen amb aquest projecte de pa per avui i fam per demà de mig PSM i EU.

    I dic mig PSM, perquè n'hi ha molts que encara som al PSM però que no farem feina autonòmica per aquest BLOC

    By Anonymous Anònim, at 14 de novembre, 2006  

  • Benvolgut Toni Llompart et alter:
    Apuntau-vos a un grup de teràpia de qualque cosa i així podreu xerrar i explicar les vostres visions utòpiques i no marejareu per aquí.
    Una abraçada!

    By Anonymous Anònim, at 14 de novembre, 2006  

  • Conclusió: a Mallorca hi ha nacionalistes diversos però políticament la cosa té poca sortida perquè el fenomen atomització la mata. Vist els esdeveniments succeïts a Catalunya els darrers temps, no podem confiar gaire que el tema s'arregli. Tothom vol jugar a l'eix esquerra - dreta, que és d'un anacronisme tan clar que només basta mirar què passa als països que més progressen avui dia. Si triàssim el camí de defensar els interessos d'aquestes terres i els que hi vivim en comptes de barallar-nos per veure qui és més d'esquerra...potser ... però no van els aires per aquí. I Catalunya recula. Això sí que és una notícia nova ben trista.

    By Anonymous Anònim, at 16 de novembre, 2006  

  • Amb tanta atomització, la gent que vulgui canvi i fer fora el PP només tindrà com a sortida tapar-se el nas i votar el PSOE.

    Feu-vos-ho mirar, entre uns i altres. És una aberració que hi hagi 4 candidatures nacionalistes diferents. Encara es pot incorporar Entesa per Mallorca al Bloc! Feu-ho per Mallorca! Avui, en la presentació de l'acord del Bloc, aquest es definia primer de tot com a nacionalista, i s'hi veien els principis ideològics del PSM. Sé que hi ha disputes pel mig, però intenteu solucionar-ho abans de 2007 o serà Mallorca la que en patirà les conseqüències i la que us podrà reclamar com és que no vau estar a l'alçada de les circumstàncies, uns i altres, primant personalismes per sobre del projecte de país.

    Als nacionalistes sempre ens passa igual. A Catalunya, els personalismes i els odis caïnites han permès que governi un senyor com en Montilla, un espanyol inadaptat. Encara sou a temps de recomposar el mapa polític i tornar a generar expectatives a l'electorat!

    Endavant!

    By Anonymous Anònim, at 17 de novembre, 2006  

  • També ens podem tapar el nas i votar UM, que és el que farà molta gent

    By Anonymous Anònim, at 18 de novembre, 2006  

  • Imprescindible:

    http://ianasagasti.blogs.com/mi_blog/2006/11/la_izquierda_ab.html#more

    By Anonymous Anònim, at 18 de novembre, 2006  

  • Unitat, unitat i unitat¡ Passaran anys, tirats al fems sense motiu, mentres tots aquests grups, nacionalistes, no se n'adonin de que són el mateix amb matisos, que han d'anar junts, fer un gran partit, i dirimir les seves petites diferencies a casa, pero a fora lluitar tots junts pel mateix, el maxim grau de llibertat possible per aquesta la nostra terra.... Temps al temps.

    By Anonymous Anònim, at 19 de novembre, 2006  

  • Del tot d'acord amb el comentari anterior!
    Però tot això s'ha de fer sense IU!!
    Unitat nacionalista!

    By Anonymous Anònim, at 19 de novembre, 2006  

  • EU tampoc sobra, i l'avala la feina feta per les nostres illes aquests anys! Una feina molt més "nacionalista" que la feta per la senyora Munar i els altres que estan dormint amb el seu enemic!

    Votar UM... ben tapat haureu de dur el nas, perquè podríeu votar directament el PP!

    By Anonymous Anònim, at 20 de novembre, 2006  

  • La senyora Munar, lluis enric etc, almenys pacta amb diversos. És més equidistant que els altres que són absolutament servils al psoe. EU és psoe i psm és eu. Ja em direu...Pel que fa a erc, mirau Catalunya i veureu desbarats! Més psoe impossible. Ni tan sols poden treure res a canvi perquè el psoe sap que compta amb ells sempre i per sempre (psm, iu, erc...). Almenys a la senyora Munar saben que l'han de festejar.

    By Anonymous Anònim, at 20 de novembre, 2006  

  • kar sem iskal, hvala

    By Anonymous Anònim, at 18 de novembre, 2009  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home