18 de desembre, 2006

El Nacionalisme a Mallorca

Avui en dia tenim quatre forces nacionalistes a Mallorca de les quals l’únic partit que té un cert poder és Unió Mallorquina, un partit bisagra que se sent còmode en aquesta posició liberal, capaç de donar governs (Ajuntaments o Govern de les Illes Balears) tant a PP com a PSOE a canvi d’un cert poder, actualment el Consell de Mallorca. Unió Mallorquina viu la política dins l’eix esquerra-dreta, i se situa en el centre. El fet d’estar entre PP i PSOE és el que permet la seva subsistència. UM desapareixarà del panorama polític el dia que PP i/o PSOE no la necessitin, i aquest dia arribarà perquè el bipartidisme és més evident cada dia que passa. Tot i la seva autodefinició de nacionalista UM ha aparcat el seu nacionalisme i prefereix fer el joc al PP, tot i els seus petits desmarcs per mantenir una certa equidistància ideològica amb el PP i així poder optar a un electorat diferent. Per altra part, tot i les recents declaracions de la seva presidenta, Maria Antònia Munar, d’aglutinar el nacionalisme sota les sigles d’UM això no es podrà produir si no romp lligams amb la dreta espanyola que aniquila la nostra cultura i el nostre país.

Per darrera d’UM hi trobam el PSM. Un PSM que després del seu darrer congrés ha decidit actuar d’una manera totalment oposada a UM, ja que ha decidit pactar amb l’esquerra alternativa espanyola basant-se en la necessitat de treure el PP de les institucions. Aquest és el seu argument de pes, abans que qualsevol programa de polítiques socials, mediambientals, laborals, educatives... Aquesta decisió ha provocat la fuita d’una part molt important de la militància. La causa d’aquesta fuita és el seu pacte amb IU-V, amb qui formarà un Bloc, el que vé a ser un nou partit en el panorama polític, tot i que al 2007 ambdues formacions mantinguin les seves sigles. Igual que UM, el PSM pretenia aglutinar el nacionalisme, però la seva entrada dins un bloc amb l’esquerra alternativa espanyola fa que aquest bloc nacionalista no sigui possible, ja que ERC, UM, partits independents i els militants que s’han donat de baixa del partit l’han rebutjat.

Un partit que ja fa gairebé una quinzena d’anys que es presenta a les institucions mallorquines és ERC, tot i que encara no ha aconseguit representació a cap institució de Mallorca. ERC és un partit que viu de les actuacions que fa al Principat de Catalunya i al Congrés dels Diputats, i això li afecta a Mallorca. Les seves actuacions han provocat poca adhesió de la societat mallorquina. La seva manera d’entendre la política és el que provoca una certa repercussió mediàtica i, al mateix temps, que no obtingui representació. Si ERC vol fer qualque cosa a Mallorca haurà d’adaptar-se a la realitat mallorquina. Quan faci això augmentarà la militància, les llistes electorals i la seva representació.

Per acabar hi ha un nou partit polític nacionalista que va néixer no fa gaire: Entesa per Mallorca. Aquesta nova força polítca encapçalada per Gabriel Hughet té com a objectiu programàtic aglutinar tot el nacionalisme illenc, i per aconseguir-ho, els seus membres han decidit donar forma a un nou partit des dels fonaments. Entesa vol ser el seny de la polítca mallorquina, vol ser el seny que necessita el nacionalisme illenc, i aquest necessita, ara més que mai, diàleg. El nacionalisme illenc necessita que les bases dels partits polítics debateixin cap on s’ha d’anar i deixar anar els acords de cúpules, alguns moguts per ambició personal o rancúnia.

Com a reflexió final, crec que ara s’ha d’esperar a veure què passa a les eleccions del 2007, i després començar a veure quines possibilitats hi ha per crear aquesta alternativa nacionalista als partits madrilenys. Els quatre partits nacionalistes citats tenen punts convergents, però també divergents. Coincideixen en la seva defensa del nacionalisme, però des de punts de mira diferents. Per tant, en haver passat les eleccions del 2007, els quatre partits s’han d’asseure per enfortir els punts en comú que tenen i per debatre els punts que els diferencien. Si hi ha voluntat d’acord hi haurà acord, i si hi ha aquest acord, a les eleccions locals i municipals del 2011 podrem presentar un partit que serà l’autèntica alternativa al bipartidisme madrileny. Un partit que serà capaç de governar a molts d’ajuntaments mallorquins i que tendrà un pes important al Consell Insular de Mallorca i al Parlament de les Illes Balears, a més de la possibilitat d’arribar a Madrid i Brussel·les per defensar els interessos de la ciutadania d’aquest país.

Ignasi Serra Nicolau

11 Comments:

  • Quina Mallorca tendrem el 2011? En quedarà qualque tros? El català serà una llengua en ús? Hi haurà més nacionalistes no espanyols?

    Reflexionem una mica que pareix que confomen els desitjos amb la realitat.

    By Anonymous Anònim, at 18 de desembre, 2006  

  • En Nacho és un gran politòleg: en aquest grillant totxo d'escrit, ens ha descobert la sopeta d'all. Gràcies per les teves sàvies contribucions de ninet enxufat a fer de polític, Natxito.

    Per cert, has vist que Esquerra i Entesa estan a punt de tancar l'acord a Palma? T'escindiràs i crearàs el partit de les ments privilegiades de ninet vaciat com la teva?

    By Anonymous Anònim, at 18 de desembre, 2006  

  • Parles de Mallorca i la anomenes PAIS? i les Pitiuses i Menorca què són, pobles de la Part Forana? o són part del Pais Valencià? Pentura són part de Catalunya, o pot ser del Rosselló? de l'Alguer?

    On és aquest esperit d'unió del nacionalisme si no sou ni tan sols capaços de dur-vos be amb els vostres germans grans del PSM?

    Com esperes que UM congeniï mai amb l'esquerra nacionalista si la única cosa que els distingeix del PP és que parlen "mallorquí" perque clar si dius català sembla que ja és un altra cosa.

    Sigues realista, la única opció viable és PSM-Esquerra-Entesa i no necessariament els dos primers en aquest ordre.

    El dia que deixeu de mirar-vos sa guixa i entengueu que la escisió del PSM va ser la gran errada i que necessitau a Esquerra, serà quan aquest pais [Illes Balears] realment tindrà alguna possibilitat de sortir dels governs de dretes espanyolistes.

    By Anonymous Anònim, at 18 de desembre, 2006  

  • Estic mirant el debat dels Pressupostos del Parlament Balear (a través de la pàgina web www.parlamentib.cat). Podria destacar l'absoluta coincidència entre la postura d'EU-eV i el PSM (i fins i tot del PSIB, però aquest partit no entra a aquest debat) en l'atac d'aquests pressupostos -no en sóc expert, però confiï en la postura dels partits d'esquerra, que els consideren nefastos-. Però atenció: en què posen especial atenció el senyor Rosselló i el senyor Alorda? En la denúncia del maltractament del català a IB3! Així que mentre la nacionalíssima UM votarà a favor d'uns pressuposots, l'espanyolíssima EU defensarà l'ús de la llengua pròpia de les Illes Balears. Paradoxal.

    I això per no entrar en qüestions socials, en què el tàndem PP-UM aprovarà uns pressupostos nefastos. I en el model ecològic més del mateix. I podríem seguir.

    Quins dos partits no va encumbrar el senyor Hidalgo?

    El dia que el PSM pacti amb UM jo canviaré la meva militància a EU. I ho faré perquè sóc nacionalista i m'estim aquest país, la seva gent, molt més que la bandera. Està bé celebrar el 10è any de la Balanguera, però crec que està millor defensar que la gent parli la llengua en què està escrita el poema alcoverià. Entre el model "nacional" d'UM i el model "estatal" d'EU, opt claríssimament per EU.

    Pel que fa a Entesa (i amb això me referesc obertament al senyor Serra, que crec que ha fet un escrit bastant bo excepte quan es refereix a la seva opció; i dic això acceptant la crítica al meu partit) crec que se va equivocar separant-se del PSM, crec que pel somni d'un pacte amb un UM idíl·lic que no existeix. El nacionalisme seriós i real, es pot i s'ha d'entendre amb l'esquerra plural i transformadora d'Espanya, sobretot mentre no s'arribi al punt en què l'únic que ens separa -independentisme vs. federalisme-, ja que la sobirania per la que ambdós lluitam no està assolida. I això per no destacar (perquè ho consider obvi) que la llibertat d'un país ha d'anar lligada a la salut democràtica, la sostenibilitat i la justícia social. Entesa és legítima, però és necessària? És bona pel nacionalisme? Aaaamigo... Sóc jove, no he participat a cap família del PSM, no tenc ni rencors (justos o injustos) ni filiacions: la meva resposta és NO.

    ERC també té el seu lloc natural al Bloc, per les mateixes raons que he exposat per a Entesa. La seva negativa a participar-hi ve donada, en aquest cas, per unes expectatives electorals sobrevalorades: voldria recordar que a les darreres eleccions autonòmiques va quedar, i molt de greu me sap, per darrera ASI, traient un 0'5% dels vots; ha de multiplicar per 10 (!!!) els seus vots per optar a no tirar els seus vots al fems. Com a militant del PSM me podria saber greu (que no me'n sap perquè, com ells, sé que les diferències són mínimes) que un diputat del PSM ara el tragués ERC, però molt de greu mos hauria de saber a tots que ERC "robàs" (ben enteneu-me) un vot al PSM per a que no servís de res.

    Per concluir: crec que s'hauria de rebutjar el pacte amb UM, però reintentar-lo amb Entesa i ERC.

    By Anonymous Anònim, at 19 de desembre, 2006  

  • El que fa el comentari on, entre altres coses, ens retreu als d’Entesa que no som capaços d’entendre-nos amb els nostres germans grans del PSM, no s’assabenta de res i a més a més va “d’enteraillo” pel mon. Company, els que no es volgueren entendre amb nosaltres foren els PSMeros, millor dit, ens foteren a fora de males maneres i a puntades de peus. I a hores d’ara dir que el PSM és el nostre germà gran és ser molt optimista, l’únic que te de gran el PSM son els seus trenta anys d’història que aquesta colla d’il•luminats es varen carregar amb la puta esmena 46 en aquell fatídic congrés del passat mes de maig. Per altra banda dir que Entesa necessita Esquerra és una capdefavada, Entesa,. fora fer absolutament res, te dos batles i dinou regidors reconeguts; Esquerra haurà de veure passar molts, però que molts d’anys per arribar a aquesta xifra, per tant no se qui necessita a qui, l’únic que te més Esquerra que Entesa son diners, llevat de això no te absolutament res més. Però apart d’aclarir una mica el comentari, que a mi m’ha semblat fet amb mala llet i amb un profund desconeixement dels fets, vull manifestar que si jo som d’Entesa és precisament perquè estava fins als collons de mirar-me la guixa, de fer de cumbaià, de tenir la veritat absoluta de tot i de ser el més nacionalista-soberanista-independentista-catalanista-feminista-ecologista-progressista i a més a més d’esquerra alternativa. Si qualcú ho vol ser tot això, ja em va be, però no culpeu als que precisament volen sortir d’aquest cercle, trepitjar de peus a terra i viure la realitat de cada dia com la resta dels humans.
    També me va be anar amb ERC, però amb un tractament de tu a tu i amb uns plantejaments ideològics i, sobretot, estratègics molt treballats i consensuats. Desgraciadament Mallorca i les Illes Balears no son el Principat, per tant, les polítiques i les estratègiques han de ser diferents.

    By Anonymous Anònim, at 20 de desembre, 2006  

  • I quin és el criteri per decidir quins partits es consideren "nacionalistes" i quins no?

    a) El programa? En aquest cas, EU-EV defensa el dret d'autodeterminació i UM, no.

    b) La política d'aliances? En aquest cas, EU-EV sempre ha tendit a aliar-se amb el PSM i UM quasi sempre amb el PP.

    c) Les posicions en els grans temes nacionals (llengua, cultura, estatut, territori, etc)? En aquest cas, EU-EV sempre ha votat a favor de`la màxima protecció a la llengua, a la cultura, al territori i ha denunciat la davallada de calçons de l'estatut PP-PSOE-UM.

    d)La sobirania organitzativa? En aquest cas, EU-EV han constituït Alternativa, que és una organització sobirana. Té vincles internacionals, sí, com UM que està integrada a la Internacional Liberal.

    e) Què més, idò?

    By Anonymous Anònim, at 22 de desembre, 2006  

  • En Grosske, l'antinacionalista, cap de llista a Palma. Això basta i sobra.

    By Anonymous Anònim, at 22 de desembre, 2006  

  • Té bona part de raó l'anònim d'aquí a dalt pel que fa al "nacionalisme" d'EU i d'UM. Recordem que el Bloc s'autodefineix com l'opció política del "nacionalisme" en primer lloc. Això és molt important.

    També és cert que personatges com en Grosske poc ajuden a l'entesa amb el nacionalisme. Per tot això, cal fer més fort la banda nacionalista del Bloc, amb la incorporació de la bona gent d'Entesa, i ampliar-lo d'aquesta manera cap a posicions que vagin de l'esquerra fins al centre-socialista. Una alternativa des de les Illes i per a les Illes.

    Esperem que amb l'arribada de les festes nadalenques, el retrobament amb els ex-amics i el caliu de l'ambient faci reflexionar als uns i als altres sobre la conveniència de presentar-nos separats a les eleccions. La gent no ho entendria.

    Bon Nadal a tothom!! Sigueu feliços!

    By Anonymous Anònim, at 22 de desembre, 2006  

  • Pere i Manel, tamborers de la Sala.

    Catalina Cirer i el seu equip d’inquisidors feren fora del conjunt dels tamborers de la Sala en Pere i en Manel, per la seva activa participació en contra de les barbaritats que fa el PP amb el nostre territori i la nostra cultura. I és clar, tenir dos tamborers que discrepen obertament i sense cap vergonya de les polítiques que perpetra na Cirer i companyia, era molest i inadmissible. I era tan fàcil desfer-se d’ells...

    Per altra banda, dia 31 de desembre es commemora la Diada de Mallorca, de la qual els inquisidors abans esmentats i els col·laboracionistes, només n’han deixat vestigis, per a què a poc a poc la nostra història es vagi perdent en la silenciada memòria. Dia 31 dematí els tamborers de la Sala tornaran a sortir, per acompanyar la Senyera que duran els/les regidors/es de la Seu a Cort. Aquest dia en Pere i en Manel no hi seran.

    És preocupant que visquem en una societat tan caciquil i dretana que faci que cap dels altres tamborers hagi manifestat el seu suport als dos companys expulsats.

    Si fins fa uns anys la presència dels militars ens unia per anar a xiular-los fins que aconseguírem fer-los fora de la commemoració de la nostra Diada, enguany no hem d’oblidar que en Pere i en Manel, que de segur que se senten més seva aquesta festa que qualsevol regidor/a de na Cirer, no hi seran, perquè no els hi volen.

    Potser és hora de tornar-los a recodar que aquesta festa és nostra, no d’una gent que ni s’estima la terra ni la cultura, ni la llengua, i que vol esborrar la història, i que represalia a qui la defensa expulsant-los de la vella institució dels tamborers.

    Això és una proposta que llançam a l’aire per a qui la vulgui agafar: potser enguany hauríem de tornar, dia 31 dematí, a la festa de l’Estendart. I hauríem de tornar per dir ben fort que hi manquen en Pere i en Manel, i que l’any que ve i sempre que surtin els tamborers de la Sala, els hi volem.

    By Anonymous Anònim, at 23 de desembre, 2006  

  • Bones Festes amic David,
    Defenses que Entesa s'ha d'incorporar al Bloc per fer-lo més nacionalista. La Pregunta és: què fa el Bloc per afavorir l'incorporació d'Entesa ? no he vist cap moviment real, a banda de les retòriques bones paraules.
    A la taula redona de Tercer Espai es va veure clarament que estava en campanya preelectoral (UM i PSM) i qui hi anava a parlar de la possibilitat de aglutinar l'espai nacionalista (ERC i Entesa). En Vicens (UM) intentava rapinyar algun vot i justificava allò injustificable (pacte amb el PP). Na Mascaró (PSM) amb arguments contradictoris i intentant tapar forats per que no fogissen més vots. Els únics que parlaren del futur sense tenir en compte interessos electorals inmediats foren n'Huguet (Entesa) i en Joan (ERC).
    Per cert, no hi vaig veure cap d'aquests neonacionalistes de IU de públic a la taula redona.

    By Anonymous Anònim, at 27 de desembre, 2006  

  • Ahir vaig veure l'article surrealista d'en Miquel Rosselló, autdefinint-se com el 3r espai. Òbviament no citava a Entesa per Mallorca, intenten fer veure que no existeix i que el PSM està més fort que mai. Així els va.

    By Anonymous Anònim, at 27 de desembre, 2006  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home