27 de desembre, 2006

El PSOE i el Bloc

Dissabte passat els del Bloc (PSM, EU-Verds) convocaren una manifestació renouera -oficialment, va ser espontània, via sms- davant del Consolat de la Mar per protestar contra la corrupció. El fracàs va ser el previst: només hi hagué aproximadament una tercera part dels assistents a la concentració per protestar contra la perversió socialista del sistema judicial i policial que persegueix els corruptes del PP. En constatar el fracàs de la convocatòria els dirigents radicals lamentaren l'absència de socialistes en el trull. El dia anterior el Bloc ja havia protagonitzat una nova mostra de la seva pintoresca forma de fer política. Instaren Jaume Matas a presentar una moció de confiança al Parlament perquè demostri si té els suports suficients per seguir governant. Naturalment els del Govern se'ls escoltaren com qui escolta ploure. Com que ja s'ho devien imaginar, els del Bloc, mogueren dues fitxes alhora: també instaren el PSOE -sense dir-ho, però els socialistes són els únics que poden presentar-la- a presentar una moció de censura; cosa que Francesc Antich ha rebutjat. Amb molta d'intel·ligència, val a dir-ho, perquè ja em diran vostès quin espectacle podria haver estat, el del debat de tal moció. Com que Antich no és al Parlament, se suposa que hauria d'haver estat Francina Armengol la que se postulàs com a presidenta substitutòria de Jaume Matas per devers quatre mesos. Fastuós. Matas s'hauria menjat els socialistes com hagués volgut. Els hauria destrossat i el PSOE hagués escenificat a les clares el desgavell de partit que és. Que ho és, és ver, però a més fer-ne pornografia just a vora d'unes eleccions hauria estat pur massoquisme.

Aquest dos detalls de la moderació del PSOE no han estat aïllats. Des de la primavera passada Antich ha imposat unes formes tranquil·les en l'acció política del partit. Va renunciar a l'ecotaxa i, llavors, a l'estiu, els socialistes feren vaga d'arpellot en ocasió de la romeria anti-PP i prodrets classistes del veïnats de La Real. No s'hi deixaren veure el pèl. Des de fa mesos, doncs, el PSOE cerca ser percebut com un partit moderat, de formes tranquil·les, i fent una dura oposició al PP allà on cal: en el Parlament o en els jutjats, però no dedicant-se a perdre el temps en bullangueries ridícules de carrer que espanten el votant desideologitzat sense el qual no podria mai augmentar prou en vots, l'any vinent. D'aquí, també, el seu suport a la reforma de l'Estatut, tot i no estar-hi a favor, perquè -com confessà una dirigent a servidor- «un partit de govern no pot oposar-se a un Estatut, simplement no pot». La qual cosa, per altre costat, l'acosta a una posició moderada, compartida en síntesi amb el PP, de no radicalitzar la qüestió lingüística.

Tota aquesta estratègia de moderació, allunya molt el PSOE del Bloc. I l'acosta, naturalment, a UM. Que és aquest, al capdavall, un dels dos objectius finals: que primer, la moderació li permeti tenir molt més suports -de votants desideologitzats- i amb ells evitar la majoria absoluta del PP, i segon, fer possible llavors el pacte amb una UM amb ganes d'enviar Matas a l'oposició. Un acord que entre 3 diputats nacionalistes i 23 o 24 de socialistes podrien deixar els dels 3 o 4 del Bloc -comptant-hi el del PSM de Menorca- sense més opció que permetre un govern en minoria de PSOE-UM.

Per altra banda, aquesta estratègia moderada del PSOE se relaciona de forma estranya amb el PSM. En efecte, en aquest últim partit si quelcom sempre va ser dogma de fer fou el voler ser percebut com una força tranquil·la, no radical, que -pels vasos comunicants de vots entre PSOE i PSM- pogués aprofitar-se de les baixades socialistes per pujar bastant, tal com va ocórrer el 1995. Tanmateix, d'ençà la coalició -ara els dirigents ja confessen que només serà una coalició i que de nou partit res de res- amb EU-Verds la radicalització ha estat la norma. Allà on hi ha moguda de carrer, hi ha el PSM. Fent d'EU. De fet, ja no se'ls diferencia. Amb els gestos públics, doncs, EU ja ha engolit el PSM. O han fet simbiosi, com vulguin vostès. Però el tradicional PSM de formes moderades ha desaparegut del mapa. La qual cosa planteja una interessant qüestió: com reaccionarà una part important dels votants d'aquest partit -30.000 el 2003- que no participa del gust per les bullangueries que ara identifiquen EU-PSM? Per aquí el PSOE pot tenir una considerable aportació de vots.


Miquel Payeras

11 Comments:

  • El PSOE no governarà per una senzilla raó. N'Antich està ja cremat. No te credibilitat que ens vengui a predicar de igualtat de drets i unitats quan vota coses com l'idioma valencià o un estatut tan ridícul com el balear del 2006-07. De la mateixa manera que pot atreure gent indecisa, pot perdre vot que era tradicionalment SOE pel tema del vot útil, ja que molts dels que ens identifiquem amb l'ala "nacionalista no espanyolista" del PSIB ja n'estam farts d'aquest homenet.
    i què tens en contra de na Francina? crec que seria una presidenta fantàstica [donat que és numèricament impossible un/a president/a nacionalista]. en quan a coalicions desitjables, PSM-Entesa+PSIB [Francina]

    però la realitat és que aquestes illes són de dretes i ni tan sols una guerra civil ni repetits governs socialistes a Madrid ho han pogut canviar.

    By Anonymous Anònim, at 27 de desembre, 2006  

  • No crec que manifestar-se en contra dels lladres del PP sigui fer d'EU, sinó fer de gent honrada que vol desemmascarar les trames urbanístiques que tant de mal han fet a les nostres Illes.

    Si EU diu que el la Terra és rodona, no per això haurem de dir que és plana, no fos cas que coincidíssim amb els malèfics d'EU.

    El PSOE no protesta. Lògic! Estan de merda també fins al coll (cas Seseña a Castella-la Manxa, cas Ciempozuelos, bonic nom de vila de Madrid, etc). El PSOE fa allò que es diu "política d'Estat". És clar, no ens podem oposar a cap Estatut, encara que no iguali català i castellà. Encara que ens quedem darrere el que el mateix PSOE ha acceptat per Catalunya. Millor votar-hi a favor, no fos cas que votéssim el mateix que EU!!

    En fi. Esperem que l'any vinent hi hagi el desbancament del PP de les institucions del país. Per cert, el canvi i el gir nacionalista només vindrà del Bloc. Ni l'Entesa ni ERC, previsiblement, trauran escons al Parlament, i UM ja se sap de quin bàndol està.

    I no calen mitges tintes davant la política de terra cremada del PP. El PSOE és mitja tinta. Qui el pot acolorir de nacionalisme i progressisme és el Bloc. No pas UM, que encara no descarta pactar amb el PP (això sí, sí que descarta pactar amb el PSM!!) Quins nacionalistes de pa sucat amb oli!!

    Aprofito per felicitar-vos sincerament l'any nou, com ja vaig fer al post anterior! Gràcies, Jaume, per la felicitació!! Si el que cal és un gest del PSM, ja enviarem centenars de missatges al seu mail perquè facin una declaració pública o alguna cosa semblant!!

    Any 2007: reconciliació de les famílies del PSM i fi de l'època fosca del PP!!

    Salut, Bon Any 2007 i Endavant!!

    By Anonymous Anònim, at 29 de desembre, 2006  

  • al 2007, 18.000 vots i dos diputats per a la coalició d'Entesa i Esquerra!!!

    By Anonymous Anònim, at 30 de desembre, 2006  

  • Estic d’acord, penso que traurem els 18.000 vots i possiblement dos diputats però vull recordar que no només serem Entesa i Esquerra, també hi haurà els independents de Binissalem, Puigpunyent, Artà, Santa Margalida, Costitx, Lloret, Vilafranca, Deià, Mancor, Son Servera, Sencelles, Fornalutx, Banyalbufar, Santa Maria i amb una mica de sort Sa Pobla, Inca i Sineu. Aquesta candidatura serà la hòstia, serà “Mallorca Primer”, l’opció més engrescadora dels darrers 20 anys, una gran oportunitat per Mallorca que no podem desaprofitar.

    By Anonymous Anònim, at 30 de desembre, 2006  

  • Bastant encertat aquest article, Miquel Payeras. Excepte en dues coses: la darrera referència de vots al "bloc" no és de 30000 sinó de molts menys. I, sobretot, discrep de la darrera frase ("Per aquí el PSOE pot tenir una considerable aportació de vots"), ja que jo diria que "per aquí UM també pot tenir una interessant aportació de vots". De fet, és desitjable. Els del "bloc" no cal que pateixin perquè sempre podran fer "renouet" o "política pintoresca", vocació que els determina.

    By Anonymous Anònim, at 01 de gener, 2007  

  • "Pobres catalans

    Els catalans som rics i ho seguirem sent durant anys. El nostre risc més immediat no és deixar de ser rics sinó deixar de ser catalans. Històricament hem aconseguit ser rics perquè érem catalans i això ens donava unes característiques especials que ens feien espavilar. Ara hem perdut aquesta empenta i ens diuen que no cal recuperar-la. Que ja tenim institucions que s'ocupen de resoldre tots els nostres problemes i que no cal que patim i ens esforcem. La política intervencionista està matant l'ànima del país. Està matant la iniciativa i la identitat, que figura que ja tampoc no ens cal. Aquest és el risc."

    Avui, 2 de gener de 2007
    Engrunes, Joan Oliver

    By Anonymous Anònim, at 02 de gener, 2007  

  • Bon Any David,
    Quan un du 30 anys pegant caparrotades contra la mateixa pared, hauria de començar a pensar que potser el problema no és la pared, sino l'estratègia de pegar caparrotades.
    l'experiència ens diu que durant 30 anys el PSM ha estat el pioner en les reivindicacions de la societat mallorquina tant culturals com territorials, però el cert és que qui les ha adaptades i posades en pràctica han estat els altres partits majoritaris (PP i PSOE), i evidentment ho han fet de manera edulcorada i servint altres interessos.
    La pregunta és: vol ser el nacionalisme mojoritari per posar en pràctica de primera mà les seves polítiques o pretén seguir essent la vanguardia ideològica, però no l'instrument executor d'aquests polítiques ?
    Perquè la majoria social (silenciosa) recolça les altres opcions polítiques i no el nacionalisme ?
    Crec que ens convindria a tots plegats estudiar una mica de sociologia per començar a resoldre aquestes questions.
    Són les nostres estratègies vàlides per arrivar a la majoria social ? Perquè aquesta majoria social ens percebeix com a radicals ? Ajuda a reduir aquesta imatge de radicals el Bloc ?
    La meva mare sempre en deia: "Tenia raó però el mataren".
    Volem morir tenguent raó ? o velem ser pragmàtics per estendre la nostra raó ?
    Reflexionem-hi

    By Anonymous Anònim, at 02 de gener, 2007  

  • Per altre part, es té massa confiança en les Institucions per resoldre la situació. Què es fa per crear una societat civil no elitista per fer arrivar el nostre missatge ?
    Si no començam a resoldre el problema des de la societat civil, des del front socio-econòmic no elitista, ja en podem fer de voltes, les institucions no ens solucionaran rés.
    Potser en aquest sentit hi hauriem d'aprendre alguna cosa del PP i la seva xarxa social i econòmica ( en el ben entès de no incorrer en les seves il.legalitat, es clar).

    By Anonymous Anònim, at 02 de gener, 2007  

  • Articles d'opinió de "El Cròniques"
    1.HA MORT L'INDEPENDENTISME?
    2.El Bloc: el nacionalisme d'esquerra del país
    3.Llengua ofegada?

    "Si estàs cansat de llegir porqueria, llegeix "El Cròniques"! Actualitat i opinió"

    http://elcroniques.blogspot.com/

    By Anonymous Anònim, at 17 de gener, 2007  

  • Articles d'opinió de "El Cròniques"
    1.HA MORT L'INDEPENDENTISME?
    2.El Bloc: el nacionalisme d'esquerra del país
    3.Llengua ofegada?

    "Si estàs cansat de llegir porqueria, llegeix "El Cròniques"! Actualitat i opinió"

    http://elcroniques.blogspot.com/

    By Blogger JMC, at 17 de gener, 2007  

  • En Jaume es pregunta -sàviament- si una coalició amb Esquerra Unida i Els Verds no reforça la (justa) imatge de radicals que tenim els del PSM. També ens hauríem de preguntar si una coalició entre un partit que no existeix (EPM) i ERC (el partit més mal valorat per l'opinió pública... enquestes canten) no serà percebuda com a infinitament més radical que el Bloc.

    Ergo, i a partir dels menys de 1.700 vots d'ERC en les darreres eleccions (hi ha una certa constància en els comportaments electorals), és materialment impossible que això -la coalició ERC-EPM- en faci 18.000: ni tres mil no en farà. Cent a Santa Eugènia, tres-cents en algun altre poble, cinquanta per allà. Res pus.

    By Anonymous Anònim, at 22 de gener, 2007  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home