03 de gener, 2007

TERCER ESPAI


Fa alguns dies un col•lectiu de persones hem presentat una iniciativa política que denominam "Tercer espai per Mallorca". Un Fòrum de Debat Polític que es proposa ser un laboratori d’idees, un espai compartit de reflexió i de debat dins el món del nacionalisme, amb la intenció de construir allò que denomiman el tercer espai polític a les Illes Balears.

La intenció d’aquest article no és altra que aclarir què volem dir quan ens referim al terme "Tercer Espai".

És evident que existeix un eix polític que ningú no qüestiona que és l’eix dreta-esquerra dins el qual en tots els països democràtics "normals" s’hi ubiquen les diferents forces polítiques. En el nostre cas aquest eix està polaritzat per dos partits, el PP per la dreta i el PSOE per l’esquerra amb el complement subsidiari d’IU. Són els dos espais polítics clàssics: dretes i esquerres.

Ara bé, en els països on hi ha una realitat nacional diferenciada de la majoritària de l’estat es conforma un segon eix de confrontació política: l’eix que alguns han denominat nacionalisme-estatalisme i que jo crec que seria més correcte denominar de confrontació entre dos interessos nacionals, el que representa el nacionalisme estatal oficial i el que reivindica un lloc en el món amb veu pròpia. Únicament en aquells estats on es reconeix la plurinacionalitat de forma institucionalitzada o en aquells que només acullen en el seu territori una sola identitat nacional, hi ha només el primer eix.

Des d’aquest punt de vista, allò que visualitza que existeixen diverses realitats nacionals és l’expressió política d’aquestes a través de forces polítiques pròpies i diferenciades. Contràriament es dóna per entès que només hi ha una sola identitat nacional absolutament homogènia.

L’existència d’aquest espai, amb un mínim de força i potència política, implica definir-lo de forma transversal al marge de l’eix dreta-esquerra. Un espai que agrupi tots els sector de la societat que prioritzin els interessos del nostre país sobre els interessos de l’estat. Aquest espai només pot esser significatiu si se situa de ple dins la centralitat política agrupant tots els matisos per permetre que s’hi sumin diverses sensibilitats sempre que tenguin la defensa de la pròpia identitat com a prioritat.

Aquells grups que tenen plantejaments polítics marcadament allunyats del sentiment majoritari de la ciutadania o que defensen plantejaments maximalistes o radicals en àmbits diversos, malgrat que tenguin dins el seu ideari, també, la defensa de la identitat nacional pròpia, en realitat se situen com a complements del segon espai. No poden aspirar a constituir un vector polític propi donada la seva marginalitat sinó que només poden esser un complement aritmètic a les majories dels altres.Per tant, quan parlam de tercer espai estam parlant d’un espai plural capaç de sumar les voluntats de totes les persones que posen per davant la defensa de la nostra identitat nacional, situat de ple dins la centralitat sociològica, capaç de connectar amb la majoria social. Aquesta és l’única manera de sumar la força suficient per competir amb els altres dos espais: en el nostre cas, dreta i esquerra espanyoles.La construcció d’aquesta nova realitat política implica una suma de partits i grups diversos per constituir la casa comuna del nacionalisme a les nostres illes. Això, no hi ha dubte, exigeix un esforç de generositat i de flexibilitat. Però, des del nostre punt de vista, aquesta és l’única forma eficaç de defensar la permanència de la nostra identitat nacional davant els reptes de la societat actual.És a aquesta construcció que volem dedicar els nostres esforços oferint el màxim d’oportunitats de trobada entre les diverses forces polítiques nacionalistes i la construcció de ponts de diàleg i de col•laboració.Sabem per les enquestes i estudis sociològics que s’han fet que, entre un 26 i un 30 % de la població de les nostres illes, posa en els primers llocs de les seves preocupacions polítiques la defensa de la nostra identitat col•lectiva com a poble. No es tracta d’altra cosa que de mirar d’encertar en el discurs i en l’estratègia política per a fer possible agrupar tot aquest potencial polític fins ara dispers.Aquest sentiment col•lectiu és superior que a altres territoris com Galícia, Navarra o les Illes Canàries on aquesta passa ha estat possible. No tenim elecció, o construïm aquest tercer espai o no tendrem instruments polítics adients per a la nostra continuïtat com a realitat nacional amb veu pròpia.

JOSEP GOMILA BENEJAM

17 Comments:

  • I com me puc informar mes d'aquest espai? Tenen plana web, blog o algun lloc similar?

    By Anonymous Anònim, at 03 de gener, 2007  

  • I com me puc informar mes d'aquest espai? Tenen plana web, blog o algun lloc similar?

    By Anonymous Anònim, at 03 de gener, 2007  

  • http://www.tercerespai.org/

    By Blogger nacionalista, at 03 de gener, 2007  

  • jajajaj, pregunta resposta
    sou la reostia, només una pregunteta per qui vulgui contestar: El de l'Entesa vos anareu del PSM, bàsicament, no pq tiràs cap a l'esquerra, sino pq no vos volieu juntar amb un partit espanyol. Dixit Mateu Crespi. Com s'explica ara que vos ajunteu amb el PSOE que ni tan sols contempla un estat espanyol federal? Jo tenc una resposta: simplement heu fet el mateix de quan abandonareu el PSM, anaveu per les cadires i vos vareu quedar sense. A Sta. Eugènia igual, voleuu mantenir la cadireta de batle i clar "si no pots amb el teu enemic, juntet".
    Per cert, ja enyorava en Gomileta, no va ser aquest el qui va pactar amb el PP? així li va anar a Alaró i ara es dedica a fer classe, just i fet n'Aznar.

    By Anonymous Anònim, at 03 de gener, 2007  

  • Miquel, si persones que s'expressen com fas han d'arreglar el nacionalisme o el país, va ben servit el PSM amb gent com tu. Crec que haries de reflexionar més seriosament sobre la greu crisi que pateix el nacionalisme progressista i no mostrar-te tant resentit amb persones que han fet molt pel PSM, encara que políticament no pensin com tu, i que segur que la seva intenció és fer molt més per al país. No t'enganyis l'enemic no és aquest, ni tu ets el seu enemic. I si pretenies insular aquesta gent, l'únic que has fet ha estat posar-te a tu i allò que pretens defensar en evidència. Cerca solucions i no enfrontaments entre nacionalistes de progrés, és el meu consell.

    I ara ja pots seure tranquil a la teva cadira "Miquelet", que es veu que aquest tema t'obsessiona.

    By Anonymous Anònim, at 03 de gener, 2007  

  • En Crespí no volia EU, i sí que hi vol el PSOE. És evident que vos moveu per les cadiretes. Per un que MAI ha estat del PSM, aquest espectacle de l'Entesa és més que patètic.

    El Tercer Espai? No és res nou: és l'espai regionalista-dretà de sempre. Basta veure qui són els llumeneres que se l'han inventat, començant per aquest col·laboracionista.

    By Anonymous Anònim, at 04 de gener, 2007  

  • Tercer Espai= Plataforma d'entrada a UM.

    By Anonymous Anònim, at 04 de gener, 2007  

  • Molt bé Miquel, una intervenció molt constructiva, d'il.luminat diria jo. Aquestes són les consignes que vos donen al Bloc ?
    Trepitjau una mica el carrer i parlau amb la gent corrent, aquesta endogàmia dins les organitzacions socials pretesament elitistes pseudointelectuals no vos deixen veure el pols de la gent i per això el Bloc no anirà enlloc.
    Bon vent i barca nova.

    By Anonymous Anònim, at 04 de gener, 2007  

  • Jo si que vull cadires. Vull les batlies de tots els ajuntaments de les Illes Balears amb majoria absoluta, vull la presidència dels consells insulars amb majoria absoluta, vull la majoria absoluta al parlament de les Illes Balearsque ens permeti un govern integrament nacionalista. Així podrem fer polítiques de vertabració i reconstrucció nacional del país, podrem estrenyer relacions amb els altres territoris dels Països Catalans i ser un pais obert i integrador. Entesa ha servit per fer reviure el debat nacionalista i fer veure que és possible la construcció d'aquest partit nacionalista on hi ha d'haver el PSM, UM, Entesa i Esquerra, amb els altres partis nacionalistes de les altres illes i partits independents nacionalistes. Subscric totalment l'article de'n Gomila. Per a que això sigui possible hem de cedir tots i hi ha d'haver voluntat d'acord.

    PS: A Santa Eugènia potser és bo pel nacionalisme el pacte amb el PSOE. Saps si és un PSOE que pot militar dins el PSM? Jo conec alguns socialistes que podrien militar dins el PSM, però que militen en el PSOE perquè no prioritzen la qüestió nacional. Crec que hi ha gent dins el PSOE que se sumaria a aquest partit nacionalista que volem crear molts de nacionalistes. Esper Miquelet que tu hi siguis perquè totshi feim falta i tots som necessàris per salvar aquest petit gran país.

    By Anonymous Anònim, at 04 de gener, 2007  

  • Qualsevol iniciativa nacionalista amb sentit pràctic és una bona notícia.

    By Anonymous Anònim, at 04 de gener, 2007  

  • Francesc, vull dir nacionalista (un lapsus) no intentis justificar lo injustificable. Per la mateixa regla de tres, saps ben bé que molta gent que milita dins Alternativa tb ho podria fer dins el PSM, prou que h saps. No em basta això de dir que alguns del PSOE militiarien al PSM! La vostra amiga Catarina vos pot dir quantes vegades el PSOE ha votat a favor de propostes del PSM i quantes Alternativa. Ja saps sa resposta! Per cert vos veurem el dia de la presentació de n'Armengol? la presenta n'Alfonso Guerra, aquell qui va dir que l'estatut de Catalunya ho cepillaria. Del nostre no va dir res, pq ja venia cepillat gràcies al PP-PSOE i UM, precissament, aquests dos darrers, partits que vos heu aliat.
    Vos anareu simplement pq qüestions personals, pq pensaveu que podrieu controlar el partit al 100%, després de la victòria de Crespí, com a nostre candidat, i dic nostre pq va guanyar democràticament unes primàries i anant el dia després a votar afavor del resultat, no quedant-nos fora, fins i tot sense presentar les ponències. Incomplint la vostra promessa de fos quin fos el resultat estarieu present dins l'executiva.
    Ara resultarà que els del PSOE no són espanyols i els d'alternativa si. Aquells del PSOE que anaren a la festa de l'estendart amb una cinta de la bandera d'espanya al coll! Ben fotuts heu quedat en veure els d'Alternativa per primera vegada a la festa de l'estendart. A Mallorca alguna cosa està canviant i voltros sabeu ben bé que teniu les portes obertes per junts aconseguir una Mallorca millor. Si estimau de veres Mallorca, deixereu d'emmerdar i fer feina constructivamet Per Salvar Mallorca

    By Anonymous Anònim, at 05 de gener, 2007  

  • miquel, no vas bé. El teu to i les teves tergiversacions no ajuden a res bo. Que hi hagi un pacte a santa eugènia amb um i el psoe no vol dir res més que que hi ha un pacte nacionalista i progressista a santa eugènia. Res més. Comparar el cas autonòmic amb el cas de santa eugènia no t'he agafada de per enlloc. Són circumstàncies molt diverses que no es poden comparar amb el Bloc per Mallorca. Al pacte municipal de Manacor per cert, a EU no li han volgut, Esquerra hi té molt pes, i encara hi haurà qualque sorpresa... però cada poble és distint

    By Anonymous Anònim, at 05 de gener, 2007  

  • Aclariments a n'en Miquel respecte de l'escissió:
    Abans del congrés jo ja havia dit que tenia molts dubtes de si seguiria al partit si s'aprova crear un nou subjecte polític, el Bloc. Però després de veure com va anar al congrés, ja no vaig tenir cap dubte. Pas de compartir partit amb en Sampol, en Salas o en Maria que traspúen odi i ressentiment. O de tenir un secretari general, prepotent com cap i sectari que prioritzi a EU per davant de la pròpia gent del partit i per davant dels d'esquerra.
    Molta gent mos n'hem anat deixant molta feina feta, i alguns, a més càrrecs i sous. Això no és ser cap trepa, són principis i sobretot no creure en un nacionalisme llançat als braços d'EU i de'n Llauger.

    By Anonymous Anònim, at 05 de gener, 2007  

  • Per què no vos deixau de pardalades i començau a fer feina en positiu ?
    Els del Bloc fent propostes serioses i no a la contra, així no anirem enlloc. I centrant el partit, el problema no és que els d'EU siguin o no nacionalistes o sobiranistes o el que vulguin ser, el problema és que aquest desplaçament cap a "l'esquerra alternativa", que sempre ha estat marginal, no l'entén l'electorat nacionalista tradicional del PSM. I això vos passarà factura perque és acceptar la marginalitat (els d'UE tenen aquesta imatge, demanau-ho a la gent del carrer). I aquesta criminalització que promoveu dels escindits no fa més que confirmar que no sabeu on anau.
    I els d'Entesa, començau a definir el projecte i a decicidir si és, a curt termini, només municipalista, o vos presentareu també a les autonòmiques, manca poc temps i la feina pendent és molta.
    Que cada un faci el seu camí i passades les eleccions ja vos trabareu, si vos heu de trobar i si no, el temps dirà qui s'equivoca.
    Fins ara les coses s'han fet molt malament per les dues parts (les culpes sempre són compartides).
    Qui demostri que a partir d'ara és més digne de confiança serà qui tendrà el recolçament de la gent.
    Més feina i manco baralles i a cada un a respectar les decisions dels altres. L'enemic és el PP, no els companys que hem lluitat junts moltes vegades.

    By Anonymous Anònim, at 05 de gener, 2007  

  • "El Cròniques" nova publicació digital en Català...

    http://elcroniques.post.to

    By Anonymous Anònim, at 05 de gener, 2007  

  • Quan dius Francesc no sé a quin dels dos nacionalistes et refereixes perquè som dos diferents (jo sóc el segon). Alguns militants del PSOE militarien en el PSM, ho mantenc. Amb això no vull dir que tots els militants del PSOE militin a un partit nacionalista és una ínfima minoria. Jo no estic d'acord amb el pacte amb el PSOE de Sta. Eugènia, però els seus motius tendran, potser simplement estratègica per assegurar-se una majoria absoluta amb molt de recolzament.

    By Anonymous Anònim, at 07 de gener, 2007  

  • Bon Any al company Jaume i a la resta de lectors d'aquest bloc!

    El meu primer comentari de l'any vull que sigui per recordar a en Miquel que amb crítiques constants a la gent d'Entesa, el Bloc no farà camí. Precisament, l'objectiu del Bloc era el d'aglutinar tot l'espai progressista i nacionalista. Doncs fem-ho, i fem-ho bé, que Mallorca i les Illes s'hi juguen molt, aquest any!

    En aquest sentit, és molt positiu que a la Diada del 31 de desembre, el PSM, la bona gent d'Entesa, EU-Verds i ERC defensessin conjuntament el caràcter nacional de les Illes, i el seu dret a decidir. Tots formem part d'un mateix conjunt, i tots ens hem d'aplegar al voltant del Bloc, sense rancúnies i aparcant temes partidistes i/o personalistes.

    Bon Any 2007!! Esperem que sigui un any important per al nostre País!

    By Anonymous Anònim, at 07 de gener, 2007  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home